Побудувати комплекс із переробки відходів у Львові

ЕКОЛОГІЯ

Практика поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові вказує на те, що місто має проблеми у цій сфері. Сортування та переробка незначної кількості вторинної сировини, захоронення відходів на сміттєзвалищах, а віднедавна, ще й транспортування відходів на значні відстані, свідчить про те, що необхідно докласти максимум зусиль, для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами та забезпечити розвиток галузі перероблення відходів.
Зазначимо, що з 2018 року в Україні захоронення неперероблених відходів заборонено (згідно п. і) ст. 32 ЗУ «Про відходи»).
Оскільки Львів позиціонує себе як, «Відкритий для світу», вважаємо за необхідне залучити європейських партнерів та їх досвід для вирішення проблеми поводження з відходами.
Досить затягувати процес вирішення проблеми, зокрема будівництва комплексу з переробки, як було заявлено громаді! Місто зобов’язане вирішити проблему цивілізованим шляхом, максимально ефективно з екологічної точки зору.
Тому, вимагаємо у влади:
- забезпечити вирішення проблеми поводження з відходами;
- створити дієві передумови для розвитку сортування та перероблення вторинної сировини;
- забезпечити будівництво сучасного сміттєпереробного комплексу у встановлені терміни;
- надати гарантії безпечності сміттєпереробного комплексу та забезпечити створення системи моніторингу довкілля у зоні його впливу;
- забезпечити прозорість та можливість доступу громадськості до всіх етапів вирішення проблеми поводження з відходами;
- провести комплексну інформаційно-просвітницьку кампанію серед мешканців стосовно необхідності сортування та скорочення відходів;
- звітувати про всі етапи будівництва сміттєпереробного комплексу;
- зупинити спекулювання на темі вирішення проблеми поводження з відходами у місті.
Поводження з відходами не має бути «проблемою», це лише галузь, яка потребує розумного управління. За умови належного управління така галузь є ефективною та безпечною для довкілля.
Тому вимагаємо забезпечення впровадження ефективного управління відходами згідно положень Угоди про асоціації між Україною та ЄС.
Місто Львів має всі шанси стати першим в Україні, яке наважиться на технологічне вирішення поводження з твердими побутовими відходами. Ми повинні показати гідний приклад не лише всій Україні, а на сам перед нашим дітям, які заслуговують на чисте довкілля, безпечне поводження з відходами та гідне майбутнє.

Оприлюднення відповіді не пізніше:

Станом на 16 жовтня петицію підписали 572 особи з 500 необхідних.