Зупинити варварську обрізку дерев у Львові

ЕКОЛОГІЯ

ОПИС ПРОБЛЕМИ
Львів невпинно втрачає свої дерева, найшвидшими темпами на вулицях, на території дитячих садків і шкіл, дворів багатоквартирних будинків. Довгі роки вуличні дерева не доглядали. Без своєчасної фахової санітарної обрізки вони сильно розрослися, частина дерев та окремих гілок стала аварійною.

Замість такої потрібної фахової санітарної обрізки відбувається під виглядом формувальної і омолоджуючої обрізки так званий «топінг» - ампутація всієї маси крони. Відбувається це з низки причин. Насамперед, щоб дерево давало якомога менше листя, а також це спосіб умертвити дерево. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність - не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни.

Дерева відпускають зі зрізів нові прямі масивні гілки, щоб якнайшвидше компенсувати втрату, проте вони погано закріплені. На зрізи заселяються паразити, що руйнують дерево зсередини, небезпека зламів збільшується в рази. Протягом 2-10 років для спотвореного обрізкою дерева наступає смерть. Смерть дерева часто і є неофіційною метою такої обрізки. Адже господарський інтерес прибирати якомога менше листя доповнюється штрафами за викидання листя в контейнери для ТПВ. Внаслідок штрафів, накладених на садки, школи та інші установи минулої осені, цієї весни ситуація стала критичною, топінгу зазнали тисячі дерев.

Таку ситуацію ми бачимо в кожному пострадянському місті, проте переїхавши принаймні кордон з Польщею, ми практично не бачимо прикладів такого підходу до обрізки дерев.

Проте іноді територія є надмірно загущена, але легального способу вилучити частину дерев для того аби покращити умови для інших дерев та інсоляцію території, немає. Також дається в знаки те, що одиниці людей у Львові вміють проводити обрізку фахово, без шкоди для дерева.

ВИХІД З КРИТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ
Ми бачимо вихід у вдосконаленні послуг з санітарної обрізки. Потрібно зробити її фаховою послугою арбориста, як це є в європейських містах. Формувальну обрізку на деревах, що мають понад 30 років ми пропонуємо заборонити, оскільки в такому віці формувати вперше дерево вже пізно, зрізи понад 5 см в діаметрі повільно вбивають дерево. Однозначно заборонити омолоджуючу обрізку. Якщо дерево відживає, то його треба або фахово лікувати, або зрізати і якісно посадити нове.

Ми вимагаємо змінити підходи до догляду за міськими деревами, вирішити причини, а не вчергове в «ручному режимі» боротися з наслідками:
1. Розробити локальний нормативний документ щодо порядку закупівлі послуг з обрізки, контролю якості наданих послуг та відповідальності замовника і виконавця за порушення.
2. Провести навчання і сертифікувати арбористів для проведення санітарної обрізки дерев і допускати лише навчених людей до обрізки.
3. Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає.
4. Налагодити комунікацію ЛМР з мешканцями з питань озеленення: інформувати про плани щодо обрізок, пропагувати цінність міськго озеленення та правильні підходи до утримання.
5. Розробити і затвердити програму догляду і спостереження дерев, топінг на яких вже проведено.
6. Провести відкритий і публічний конкурс на посаду керівника відділу екології. Кандидати мають публічно представити власне бачення розвитку озеленення та охорони довкілля в місті.

Петицію підготували:
Павло Олефіренко, програміст, ініціатор петиції
Олександр Шутюк, урбаніст, засновник спільнокошту озеленення Львова
Олександра Сладкова, урбаніст, співзасновниця спільнокошту озеленення Львова
Юрій Тер-Арутюнян, учасник акцій з озеленення, засновник ГО “Зручне місто”
Орест Олеськів, менеджер, дендролог-любитель, екс-працівник управління екології ЛМР
Ірина Миронова, еколог, співзасновниця Zero Waste Lviv
Голубець Павло, інженер-тестувальник, активний учасник спільнокошту озеленення, член ГО «Кращий Сихів».
Софія Селіщева, ІТ рекрутер, громадська активістка

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ТОПІНГ:
Топінг дерев: чому це погано? https://cutt.ly/peRBCl
Topping trees is a crime against nature https://cutt.ly/IeRNeP
Три причины изуродовать дерево https://cutt.ly/AeRNlM

Оприлюднення відповіді не пізніше:

Станом на 27 травня петицію підписали 652 особи з 500 необхідних.