Петиція щодо встановлення на фасаді будинку, у якому розміщена аптека-музей «Під чорним орлом», що на площі Ринок, меморіальної дошки відомому фармацевту і меценату Михайлу Терлецькому

Львів — це місто з давньою культурною історією, в якому жили і творили видатні письменники, художники, громадсько-політичні діячі, підприємці-меценати, митці, фахівці, серед яких був фармацевт, меценат та громадський діяч Михайло Терлецький (25.10.1886р.-13.11.1966р.).
Родина Михайла Терлецького мала у своїй власності землі у Бориславі та Тустановичах. Коли на землях Борислава знайшли нафту, ці землі стали дуже дорогими. За кошти від продажу земель, на яких знаходились нафтові родовища, Михайло Терлецький придбав будинок у місті Львові, у якому на першому поверсі знаходилась аптека «Під чорним орлом», власником, якої він був з 1927 по 1944 рік.
Станом на сьогодні аптека «Під чорним орлом» більш відома під однойменною назвою аптека-музей на площі Ринок.
Михайло Терлецький був меценатом, робив чималі пожертви на громадські та наукові товариства, безкоштовно відпускав ліки для хворих лікарні Андрея Шептицького. Під його керівництвом при аптеці «Під чорним орлом» існував благодійний фонд.
З початком Другої світової війни та приходом радянської армії в Михайла Терлецького відібрали половину будинку, примусили покинути аптеку «Під чорним орлом» та перейти на працю до іншої. Михайло Терлецький помер у 1966 році та був похований на Личаківському кладовищі.
Історія нашого міста пов’язує постать відомого фармацевта і мецената Терлецького із його діяльністю як власника аптеки-музею «Під чорним орлом».
На даний час, на фасаді будівлі, де розміщена аптека-музей «Під чорним орлом» та в самому приміщенні аптеки відсутня будь-яка згадка чи меморіальна дошка з інформацією про її найвідомішого власника Михайла Терлецького, який вніс неабиякий вклад у розвиток нашого міста.
При цьому слід зазначити, що аптека-музей «Під чорним орлом» знаходиться в центральній частині міста Львова та повз цю будівлю щодня проходять тисячі львів’ян та туристів, які не отримують жодної інформації про безпосередній зв'язок Михайла Терлецького із цим відомим закладом.
З огляду на це, пропоную встановити меморіальну дошку по вшануванню пам’яті відомого фармацевта і мецената Михайла Терлецького на фасаді будинку, у якому розміщена аптека-музей «Під чорним орлом», що розташована на площі Ринок, власником якої тривалий час був Михайло Терлецький та у якій здійснював свою діяльність.
Прошу усіх небайдужих мешканців Львова підтримати дану петицію щодо встановлення на фасаді будинку, у якому розміщена аптека-музей «Під чорним орлом», що на площі Ринок, меморіальної дошки відомому фармацевту і меценату Михайлу Терлецькому.

Дата створення:

Станом на 9 грудня петицію підписали 51 особа з 500 необхідних.