Впорядкування скверу на перетині вулиць кн.Романа, Ів. Франка, О. Герцена

Щодня багато мешканців і гостей нашого міста проходять чи проїжджають повз сквер, розташований на перетині вулиць кн. Романа, Ів. Франка, О. Герцена. Однак не всі знають, що вдавнину на цьому місці існував великий духовно-культурний осередок із православним храмом Богоявлення Господнього, цвинтарем і релігійними спорудами. Це підтверджують історичні джерела і зображення на панорамах м. Львова А. Гогенберга (1618 р.) та Й. Ф. Гаффнера (1772 р.).
Також у цій околиці старовинного міста Лева за часів національно-визвольних змагань українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького у жовтні 1648 р. знайшли свій вічний спочинок останки багатьох українських козаків, котрих поховали неподалік у братській могилі-кургані.
Нажаль, за указом австрійського уряду, старовинну Богоявленську церкву, перша згадка про яку датована 1386 р., закрили у 1801 р. й розібрали, а її майно іґрунти продали. Згодом був розібраний також і козацький курган.
Наприкінці ХІХ ст. тут розмістили громадські туалети, що, зрештою, довершило Богозневагу освяченого людською молитвою, кров’ю і кістками місця.
Понад десять років тому, стараннями православного братства Св. Андрія Первозваного, українського козацтва і свідомих громадян нашого міста вдалося закрити туалети. Однак, через відсутність коштів, міська влада не спромоглася здійснити повну ліквідацію туалетів, задекларовану ще у 2015 р.. Сучасне козацтво встановило тут пам’ятний знак-камінь, який засвідчує бажання спорудити згодом на цьому місці пам’ятник полеглим у 1648 р. козакам Запорозького Війська.
Парадокс полягає в тому, що безбожницька рука комуністичного радянського режиму залишила цей сквер недоторканим, а теперішній бізнес не гребує ні пролитою тут колись людською кров’ю, нііснуванням вдавнинуна цьому місці релігійної святині: спершу тут посталатака собі дерев’яна “хатинка-забігайлівка", зараз стоїть уже значно більший “сендвіч-павільйон”, а згодом, можливо, якийсь сучасний модерний бізнес-проект, на зразок ІВІS-готелю, що неподалік.
Прикро також, що віднедавна у сквері почали з’являтися ще й припарковані автомобілі.
Впорядкування означеного скверу – це нагальна доброчесна справа свідомих і відповідальних перед своїм минулим нащадків, покликана виправити багаторічну вже за часів Незалежної України недбалість до святого місця.
Тому, дбаючи про відновлення однієї з історичних пам’яток нашого міста, прагнучи увіковічнити пам’ять загиблих у Львові в 1648 р. запорожців, пропоную впорядкувати сквер на перетині вулиць кн. Романа, Ів. Франка, О. Герценау належний за християнським звичаєм спосіб, з метою створення тут унікального ландшафтно-архітектурного ансамблю історичної пам’яті, що поверне прадавню духовну сутність і суспільно-національну значущість цього місця й відкриє для львів’ян і гостей міста, так би мовити, терру інкогніту.
Для цього необхідно:
− припинити видачу Львівською міською радою дозволів на аренду землі суб’єктам комерційної діяльності для розміщення в означеному сквері будь-яких об’єктів малої архітектурної форми;
− демонтувати всі встановлені у сквері об’єкти малої архітектурної форми (павільйон і ларок);
− здійснити науково-археологічні дослідження колишнього цвинтаря, що знаходився на території скверу, з метою виявлення людських останків, котрі, ймовірно, тут залишились;
− облаштувати сквер так, аби це місце нагадувало львів’янам і гостям міста про його сакральнута історичну минувшину і значущість;
− відновити, замість зруйнованої колись тут старовинної Свято-Богоявленської церкви, каплицю чи невеликий храм;
− спорудити пам’ятник для вшанування козацької звитяги Запорозького війська.
Закликаю всіх небайдужих людей підтримати цю петицію.
Допоки іще Господь і Його святиня будуть зневажені, а пролита кров людська знехтувана і забута?!

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 12 листопада петицію підписали 104 особи з 500 необхідних.