Львів'яни за карети!

ІНШІ

Заборона діяльності карет стане вироком для торійської породи коней!

Місту пасують кінні карети, які є обличчям та справжньою родзинкою Львова. Вони допомагають зберігати європейську упряжну справу, яку зберігають в таких містах як Краків, Відень, Лондон та багато інших та не дають львів'янам забувати історію свого міста.

Кінь є свійською твариною. Протягом тисячоліть людство вивело безліч порід коней. Упряжних порід збереглося дуже мало, оскільки вони не знаходять застосування в сучасному світі. Домашній кінь не може існувати в дикій природі. Він має певні потреби в догляді, емоційній взаємодії з людиною, а також раціону (їжі) та моціону (фізичного навантаження відповідно до породи). Коні Каретного двору, які є представниками торійської породи - виведеної як упряжна - використовуються за своїм безпосереднім призначенням. Ці коні не годяться для використання на іподромі, так я є занадто масивними (500-800кг) та неповороткими, не можуть конкурувати з верховими породами коней. Коні каретного адаптовані до роботи в місті.

Валентина Банас збирала коней зникаючої у Європі торійської породи по цілій Україні. Каретному двору доводилося рятувати породистих коней, викуповуючи просто з бійні. Адже через нерентабельність розформовували кінні заводи. На утриманні яких були ці тварини. Каретний двір протягом своєї діяльності викупив головний генофонд коней торійської породи і зараз це єдине господарство України, яке незабаром стане офіційно племінним репродуктором (очікуються відповідні документи). Кожен з коней Каретного двору є унікальним носієм генофонду торійської породи.

Торійська порода за своїми якостями займає проміжне положення між рисаками і ваговозами, проте цю породу вивели в першу чергу як упряжну. І якщо коні не будуть працювати в упряжі - вони втратять екстер'єр породи. Коні торійської породи збереглися тільки в Естонії та в Україні у Львові - саме завдяки діяльності карет. Торійці дають змогу відродити в Україні нематеріальну культурну спадщину людства - упряжну справу європейського зразка.

Львів з часів заснування тісно пов'язаний з кіньми. Не дарма пам'ятник засновнику міста - королю Данилу - кінний. Саме місто постало на перетині двох великих європейських торгових шляхів. Історична частина Львова забудована з допомогою коней. Перший громадський транспорт Львова - омнібус - був гужовим (запряжений кіньми).

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 6 грудня петицію підписали 118 осіб з 500 необхідних.