+ ще 143 громади!

НІ піскосуміші! Запровадити цивілізовані методи утримання вулиць в зимовий період

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Зимове утримання вулиць за допомогою розсипання тон суміші піску і солі 4:1 є застарілим методом зимового утримання вулиць навіть для України. Піскосуміш після танення снігу забруднює вуличну інфраструктуру, забруднює повітря, потрапляє в очі та легені мешканців. Забивається дощова каналізація, створюється додаткове навантаження на очисні споруди, чималі кошти йдуть на збір та вивезення залишків. Ще одним наслідком використання піскосуміші є те, що двірники найчастіше утилізують її в газони, що погіршує і без того поганий стан грунту: сіль неповоротно накопичується, пісок перешкоджає доступу води і повітря до коренів рослин. Навіть в центральній частині міста ми бачимо щорічну заміну садженців молодих дерев, ціна яких сягає 3 000 грн за шт.

Пропонується альтернатива.
1) На дорожньому покритті використовувати виключно чисту сіль, або знайти нешкідливі для взуття і лап тварин реагенти (таким чином діють в Києві).
2) На пішохідній частині використовувати виключно механічні способи прибирання, а саме: механізоване прибирання де це можливо (таким чином виключно діють в Вінниці).
3) Використання дрібних камінців (відсів граніту, базальту, тощо), що вмерзають в сніг і створюють надійне зчеплення з підошвами взуття. Перевірено в ряді країн ЄС на вулицях з дуже сильними ухилами. Існують випадки, коли це дрібний відсів не вивозять, а зберігають в лунках дерев. На відміну від піску, дрібні камінці покращують доступ води та повітря. Окрім всього відсів може використовуватися багаторазово та не створювати додаткового навантаження на сміттєзвалища.
4) В якості тимчасового заходу пропонується виставляти пластикові контейнери для зберігання свіжої та збору відпрацьованої піскосуміші двірником з метою подальшої утилізації.

Просимо про підтримку і поширення.
Пилюка в очах і в легенях шкодить однаково сильно усім.

17 травня 2018 року на пленарному засіданні Львівської міської ради депутатами було підтримано проект ухвали про підтримку електронної петиції "Ні піскосуміші! Запровадити цивілізовані методи утримання вулиць у зимовий період". Міський голова доручив департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради розробити дорожню карту вирішення проблем, які порушені петицією.

Петицію підписали 603 особи з 500 необхідних.