Принудительное закрытие и запрет на деятельность всех "генделыков-наливаек" в г.Мариуполь. И ужесточение наказания за данный вид деятельности.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Обращение в мэру и начальнику полиции г.Мариуполя с просьбой о принудительном закрытии и препятствии последующей деятельности всех "наливаек" в нашем городе. В Мариуполе действуют сотни таких точек, во всех микрорайонах и на всех рынках, где ежедневно и систематически спаивают жителей города, а самое страшное это спаивают молодёж.

Шановний Дмитро Анатолійович !

Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 № 7/19-1553, Ваша електронна петиція з питання примусового закриття, заборони діяльності торгівельних об’єктів, які реалізують на розлив фальсифіковану продукцію (наливайки) та посилення покарання за даний вид діяльності, розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Суб’єкти господарювання, які бажають здійснювати підприємницьку діяльність з роздрібної торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями, повинні отримати ліцензію для здійснення цього виду діяльності. Зазначена ліцензія видається органами Державної фіскальної служби України. У ході розгляду заяви на видачу ліцензії, увага серед іншого приділяється і встановленим чинним законодавством обмеженням щодо місць, в яких буде здійснюватися роздрібна торгівля алкогольними та слабоалкогольними напоями.
Згідно ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95 ліцензія анулюється в разі продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або в невизначених для цього місцях.
Статтею 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» встановлені обмеження, щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів.
Згідно частини другої ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами, серед яких реалізація алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років - тягне за собою накладення штрафу від ста (1700 грн) до чотирьохсот (6800 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Рішенням Маріупольської міської ради від и від 25.06.2018р. № 7/32-2864 «Про встановлення режиму продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у торгівельній мережі міста» було встановлено обмеження роздрібної торгівлі алкогольними напоями у тому числі продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) з 22-ої години вечора до 08-ої години ранку на території міста Маріуполя.
Адміністративною комісією при виконавчому комітеті Маріупольської міської ради у 2018 році було розглянуто 227 адміністративних матеріалів щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення частини другої статті 156 КУпАП (продаж алкогольних напоїв у нічний час, військовослужбовцям, неповнолітнім особам), з них 74 адміністративні матеріали спрямовано до органів державної фіскальної служби для скасування ліцензій. За п’ять місяців 2019 року розглянуто 70 адміністративних матеріалів щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення частини другої статті 156 КУпАП (продаж алкогольних напоїв у нічний час, військовослужбовцям, неповнолітнім особам), з них 22 адміністративні матеріали спрямовано до органів державної фіскальної служби для скасування ліцензій.
Додатково повідомляємо, що виконавчими органами Маріупольської міської ради спільно з правоохоронними та контролюючими органами постійно проводяться рейди щодо попередження незаконної реалізації підакцизної групи товарів. Так за 5 місяців поточного року проведено понад 150 рейдів, перевірено близько 350 об’єктів торгівлі під час перевірок виявлено 156 порушень в зазначеній сфері, вилучено понад 1150 л. незаконно виготовлених алкогольних напоїв, 2331 пляшка лікеро-горілчаних виробів та слабоалкогольних напоїв на загальну суму понад 240 тис.грн.
За дорученням міського голови до місцевих прокуратур м. Маріуполя спрямовано листи щодо реалізації у місті недоброякісної алкогольної продукції. За результатами розгляду відкриті кримінальні провадження за ознаками ст. 227 КК України (випуск або реалізація недоброякісної продукції) та здійснюється до судове розслідування.
Крім того, враховуючи той факт, що органи місцевого самоврядування на теперішній час позбавлені повноважень щодо видачі або скасування відповідних ліцензій, а також надання дозволу на розміщення торгівельних об’єктів, які здійснюють реалізацію алкогольних та тютюнових виробів, міським головою спрямовані до Верховної Ради України законодавчі ініціативи:
- «Про обов’язкове узгодження з органами місцевого самоврядування видачі ліцензії на реалізацію алкоголю»;
- «Про продаж алкоголю на розлив виключно у закладах ресторанного господарства»;
- «Про посилення адміністративної відповідальності за продаж алкоголю без ліцензії».
Питання незаконної реалізації алкогольної продукції знаходиться на постійному контролі у міського голови.

Петицію підписали 281 особа з 250 необхідних.