Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Маріуполя, дозволити їм вільно жити в підвалах, горищах та інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів

ІНШІ

Останнім часом спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель, що є жорстоким поводженням з тваринами. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження та забезпечення реалізації у м.Маріуполі Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Маріуполя та заборонити їх безпричинний вилов та вбивства. Взявши за приклад практику м.Києва м.Львіва, м.Варшави, м.Одеси, м.Запоріжжя та інших європейських міст. Слід дозволити котам вільно жити та пересуватися у підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природної дератизації - знищення гризунів, що є рознощиками багатьох інфекцій. Швидко прийдуть холоди і тварини будуть гинути на вулицях, а щури і миші будуть розмножуватися у підвалах з шаленою швидкістю.
Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної біостерилізації, вакцинації, реєстрації та облаштування домівок.
Прошу:
1.Відповідним рішенням міської ради проголосити котів співмешканцями Маріуполя – повноправними вільними жителями, частиною екосистеми міста Маріуполя.
2.Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити відповідні доповнення до повноважень.
3.Заборонити вилов безпритульних котів на території м. Маріуполя, за винятком:
3.1.Необхідності вжиття заходів регулювання чисельності безпритульних котів у м.Маріуполі засобом біостерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою перевлаштування їх до нових власників із залученням представників громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.
3.2.Обставин, що створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозооносних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.
4.Відповідальним особам, які в структурах житлово-експлуатаційних підприємств (комунальних, ОСББ) чи організацій всіх форм власності уповноважені забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та позбавляє її опіки представників громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження), що може загрожувати їм загибеллю.
5.Забезпечити регулювання чисельності котів у м.Маріуполі шляхом стерилізації з їх обов’язковою вакцинацією та відповідною візуальною ідентифікацією за рахунок позабюджетних коштів та коштів, передбачених у міському бюджеті м.Маріуполі на відповідний рік.
5.1.Запровадити систему взаємодії з громадськими об’єднаннями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, для ефективного контролю стану і чисельності популяції безпритульних котів.
5.2.Зобов’язати обслуговуючі комунальні господарства, МЖЦ і ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, даючи їм доступ до комірних і підвальних приміщень.
5.3.У випадках отримання звернень громадян щодо наявності обставин, що створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей, причиною яких зазначено наявність безпритульних котів у нежитлових приміщеннях, спрямовувати копію звернення до громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, з метою залучення представників цих організацій, а також опікунів вуличних котів до безпосереднього вирішення питань на місцях виникнення зазначених вище обставин, а також забезпечення переміщення безпритульних котів у притулок або на іншу соціально та санітарно прийнятну територію у разі такої необхідності.
6. Спільно з представниками громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, розробити механізм реалізації цього рішення через впровадження інституту опікунства.
7.Забезпечити інформування громадян про зміст цього рішення та відповідні положення Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а також про спосіб врегулювання будь-яких відповідних конфліктних ситуацій шляхом письмового чи усного звернення в уповноважений підрозділ.

Шановна Галино Вікторівно!

Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 №7/19-1553, Ваша електронна петиція з питання визначення вуличних котів частиною екосистеми міста Маріуполя, дозволити їм вільно жити в підвалах, горищах та інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів, розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
У зв’язку з великим обсягом та різноспрямованістю запитуваної інформації виникає необхідність опрацювання, вказаних у Вашому зверненні пунктів підрозділами Маріупольської міської ради в межах компетенції. Тому відповідь на Ваше звернення буде направлена пізніше.
У разі виникнення питань Ви маєте змогу звернутися до управління з питань ЕЕОП за адресою: вул. Пушкіна, 96, тел. (0629) 52-80-32.

Петицію підписали 332 особи з 250 необхідних.