Проверка на полиграфе (детекторе лжи) чиновников Мариупольского городского совета

ІНШІ

В случае назначения на руководящую должность во Мариупольском городском совете, кандидат проходить психофизиологическое исследование с использованием полиграфу на предмет:
1. коррупционной составляющей в прошлом;
2. лоббирования собственных или интересов других лиц при назначении на должность;
3. цель назначения на должность;
4. "криминальное прошлое". Лица, которые назначены а руководящие должности, - такую проверку проходять ежегодно. Результаты объявляются публично в СМИ.

Шановний Миколо Михайловичу!

Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 28.01.2016 №7/4-49, Ваша електронна петиція іцодо перевірки на поліграфі кандидатів при призначенні на керівні посади Маріупольської міської ради, розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Відповідно до ет.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування».
Так, відповідно до ч.5 ст.10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється на посади керівника секретаріату (керуючого справами) районної, обласної ради, керуючого справами виконавчого апарату обласних і районних рад, керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.
Частиною 6 даної статті передбачено, що проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.
Чинним законодавством України не передбачено застосування поліграфу при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування.
Відповідно до ч.З СТ.28 Конституції України жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.
Норма щодо застосування поліграфу міститься, на даний час, лише в Законі України «Про Національну поліцію», статтею 50 якого передбачено, що громадяни України, які виявили бажання вступити на службу в поліцію, за їхньою згодою проходять тестування на поліграфі.
Поняття поліграфу міститься в Інструкції щодо застосування комп'ютерних поліграфів у роботі з персоналом органів внутрішніх справ України, затвердженій наказом МВС України від 28.07.2004 №842.
Відповідно до п. 1.3. даної інструкції сучасний поліграф є різновидом психофізіологічної апаратури і представляє собою комплексну багатоканальну комп'ютерну апаратну методику реєстрації змін психофізіологічних реакцій людини у відповідь на пред'явлення за спеціальною методикою певних психологічних стимулів.
Пункт 2.1 даної Інструкції передбачає принцип добровільної згоди, за яким спеціаліст поліграфа починає поліграфне опитування лише за умови отримання письмової згоди особи й обов'язково пересвідчившись у тому, гцо ця згода є справді добровільною, а не наслідком примусу або психологічного тиску з боку сторонніх чи зацікавлених осіб.
Аналогічні положення містить також Інструкція іцодо застосування комп’ютерних поліграфів у роботі Міністерства доходів і зборів України, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 02.08.2013 №329.
У зв’язку із тим, що дане питання щодо посадових осіб органів місцевого самоврядування є, на даний час, не врегульованим на законодавчому рівні, з метою недопуш;ення порушення основних прав і свобод людини, вважаємо неможливим впровадження поліграфічної перевірки при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування.
Разом із тим, повідомляємо, іцо у Верховній Раді України зареєстровано законопроект за №4094-1 від 04.03.2016 про поліграфологічну діяльність.
З огляду на виїценаведене, у разі визначення на законодавчому рівні засад, підстав та принципів здійснення поліграфологічної діяльності, виконавчим комітетом Маріупольської міської ради буде обов’язково розглянуто молшивість впровадження даних технологій при розгляді кандидатів для прийняття на керівні посади виконавчих органів Маріупольської міської ради.
З повагою. Міський голова

В.С.Бойченко

Петицію підписали 262 особи з 250 необхідних.