Мариуполь хотят лишить БИБЛИОТЕК?!!!

ІНШІ

Городские власти Мариуполя запланировали реорганизацию культурных учреждений. То есть – их закрытие, сокращение, прекращение деятельности. Проекты решений по этому вопросу можно найти на сайте горсовета в разделе «Нормативные документы»: http://marsovet.org.ua/documents/show/menu/20882 .
По одному из таких проектов (от 19.01.17) планируют «реорганизовать» библиотеки – взрослой и детской систем, историческую библиотеку. А значит - люди потеряют возможность бесплатного доступа к информации и главное – интересный, полезно организованный досуг для детей и взрослых.
Руководство города аргументирует реорганизацию «вдосконаленням організації роботи комунальних бібліотечних закладів та задоволенням потреб громадян м. Маріуполя у сучасних формах бібліотечного обслуговування, багатофункціонального дозвілля». Но ведь и современные формы библиотечного обслуживания, и многофункциональный досуг уже давно есть в каждой городской библиотеке!
Если вы тоже считаете, что такая инициатива губительно скажется на культурном развитии города и готовы поддержать библиотеки - просим вас подписать петицию.

Шановний Вадиме Володимировичу!

Відповідно до ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 28.01.2017 №7/4-49, Ваша електронна петиція про незгоду з реорганізацією комунальних бібліотечних закладів, закриття та скорочення бібліотек розглянута.
За результатами розгляду петиції повідомляємо про наступне.
На даний час у місті Маріуполі діють комунальні установи «Централізована бібліотечна система для дорослих», «Централізована бібліотечна система для дітей», а також «Міська історична бібліотека ім. М. Грушевського». Загальна кількість бібліотечних закладів, що входять до складу вищезазначених установ, складає 24 публічні, дитячі та юнацькі бібліотеки, загальна штатна кількість співробітників становить 224,25 одиниць.
Департаментом культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради запропоновано провести процедуру реорганізації вищеназваних установ шляхом їх об’єднання в єдину комунальну установу «Міська централізована бібліотечна система». Реорганізація бібліотечних систем та створення комунальної установи «Міська централізована бібліотечна система» обумовлено низкою чинників:
– необхідністю централізованої та уніфікованої координації роботи міських бібліотечних закладів;
– вдосконаленням організації роботи бібліотечних закладів та виведенням її на якісно новий рівень;
– якісним задоволенням постійно зростаючих потреб громадян м. Маріуполя в сучасних формах бібліотечного обслуговування та багатофункціонального інтелектуального дозвілля;
– оптимізацією розподілення фінансових ресурсів місцевого бюджету безпосередньо на укріплення та розвиток бібліотечної справи, оновлення та розширення бібліотечних фондів.
У результаті реорганізації планується скоротити кількість бібліотек до 19 шляхом злиття та об’єднання закладів, розташованих у безпосередній близькості один до одного без втрати фондів, а також скоротити адміністративний апарат закладів, в результаті чого штатна кількість співробітників буде становити 169 одиниць.
При цьому об'єднуються бібліотеки в безпосередній близькості: філія - бібліотека ім. Пушкіна (пр.Єдності, 60) і ім.Купріна (бул.Морський, 44), звільняється приміщення за адресою: пр.Єдності, 60, яке потребує великих капітальних вкладень для проведення ремонту. Об'єднуються бібліотеки ім.Франко (вул.Карпінського, 68) та бібліотека ім.. Чуковського (вул. Прожекторна, 6), вивільняється приміщення за адресою: вул.Прожекторна, 6. Об'єднуються бібліотеки ім.Лермонтова та ім. Маршака, розташованих за адресою: вул. Челюскінців, 34 в одну філію, в наслідок чого оптимізується штат.
Ліквідується бібліотека ім. Серафімовича, за адресою: вул. Мар’їнська, 222, де буде організований сектор депозитарного зберігання бібліотечного фонду. Внаслідок реорганізації та вивільнення приміщень для організації в них громадського простору, кімнат для творчості з’явилася необхідність створення депозитарного фонду. Де буде можливо зберігання документів, видань, книг, які мають певну цінність (історичну, наукову, краєзнавчу, культурну). Реорганізовується бібліотека ім.Свєтлова в відділ комплектування, відділ мистецтв та естетичного виховання разом із театральним музеєм.
Виходячи з нормативів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997 року № 510, це не суперечить і не порушує мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення міста публічними бібліотеками.
Внаслідок реорганізації бібліотечних систем з метою підвищення якості обслуговування планується модернізація філій. На базі новостворених закладів планується створення тематичних центрів інтелектуального дозвілля, орієнтованих на дитяче, юнацьке та доросле населення міста: Грін-бібліотека, Арт-бібліотека, Етно-бібліотека, Медіа-бібліотека, Молодіжний центр, БібліоХаб, Коворкінг-центр, Сімейна бібліотека, Бібліотека-музей, Історична-бібліотека, Краєзнавча бібліотека тощо.
Центральна міська публічна бібліотека (ЦМПБ) формується на базі існуючої Центральної бібліотеки ім. Короленко (за адресою пр.Миру, 93б).
За структурою в ЦМПБ планується наступні підрозділи: відділ методичної і проектної діяльності, сектор культурних програм, відділ формування фондів, сектор обмінно-резервного фонду, сектор каталогізації та обробки документів, сектор депозитарної зберігання фонду, відділ інформаційного та бібліографічного обслуговування, сектор творчого розвитку і комунікацій, сектор малої поліграфії, мултімедійний інформаційно-сервісний центр, сектор обліку користувачів, сектор абонементу, сектор соціокультурної діяльності, відділ мистецтв та естетичного виховання, технічний відділ.
В Центральній міський публічній бібліотеці буде проведена модернізація: перепланування, переобладнання залів та книгосховищ у Мултімедійний інформаційно-сервісний центр, сектор творчого розвитку і комунікацій, конференц-зал, лаунж-зона, коворкінг. Планується креативне оформлення фасаду, приміщень, оснащення технічним обладнанням: мультимедійна дошка, рекламна LЕD панель, LCD-монітор, рамки для контролю, сканер для штрих кодів, придбання баз даних та ін. Сучасний дизайн приміщень, сучасні та функціональні меблі для всіх верств населення зі спектром нових послуг.
На базі Центральної дитячої бібліотеки (пр. Металургів, 29) створюється «Молодіжний хаб» та «Цифрова бібліотека». За результатом реалізації проектів «Мобільна бібліотека» та «Молодіжний дозвіллєвий центр» в бібліотеці буде створено неповторний громадський простір для дітей, молоді та всіх жителів міста.
Планується ремонт та креативне оформлення фасаду, приміщень, створення 3D об’єтів на асфальті, створення бібліотечного простору у фірмовому стилі, оснащення технічним обладнанням: мультимедійна дошка, рекламна LЕD панель, LCD-монітор, рамки для контролю, сканер для штрих кодів, придбання баз даних, програмного забезпечення, документні ресурси та ін.
В МКР «Східний» бібліотека ім. Нестайко єдине місце, де можуть провести своє дозвілля жителі мікрорайону. Модернізація передбачає створення центру сімейного дозвілля та відпочинку, із з облаштуванням «Парку сімейного періоду» (проект в стадії розробки), бібліо-інтернет-кафе, Wi-fi зоною, ігровою площадкою, ігротекою.
Коворкінг-центр («спільна робота») планується організувати на базі бібліотеки ім.Гоголя (пр.Єдності, 55). Коворкінг-центр являє собою просторе приміщення із робочими місцями, офісною технікою, доступом до інтернету, конференц-залом, кімнати відпочинку. Завдяки проекту буде можливо здійснити роботу незалежних фрілансеров та старт-апів в загальному приміщенні.
Створення БібліоХаб планується на базі двох бібліотек шляхом злиття: ім.Купріна та ім.Пушкіна, яка буде базуватися за адресою: б. Морський, 44. БібліоХаб – це створення єдиного мультимедійного простору для проведення зустрічей, тренінгів, навчання, лекцій, майстер-класів для творчої, активної, креативної молоді.
Створення Грін-бібліотеки планується на базі бібліотеки філії ім.Андерсена. Грін-бібліотека це – унікальний центр дозвілля, розвитку та відпочинку дітей та молоді з особливими потребами. Сутність проекту залучення до читання та соціальної адаптації дітей з обмеженими можливостями (бібліо-терапевтична діяльність: театр ляльок, казко-терапія, арт-терапія, тематичні заходи, дитяча та сімейна творчість, тощо).
Етно-бібліотеку планується організувати за адресою: вул.Челюскінців, 34. Бібліотека с.Сартана – це центр грецької культури, з багаторічними традиціями та зв’язками, які постійно розвиваються та вдосконалюється. В цій бібліотеці буде реалізовано проект «Бізнес-школа» та «Бізнес-школа для дітей». В якій можна навчитися основам підприємницької діяльності, отримати навички: презентації бізнес-ідей, написання бізнес-плану, постановки мети і планування, організації роботи підприємства.
Зокрема, планується заснувати Арт-бібліотеку (бібліотека-театр) на базі бібліотеки ім.Шевченко (пр.Металургів, 121). На базі цієї бібліотеки вже понад 30 років працює ляльковий театр «Буратіно», в якому створюються постановки вистав. В ігровій формі, за допомогою уяви діти вчаться любити книгу, виховують почуття духовності, моральності, патріотизму, сімейних цінностей.
Створення «Медіа-бібліотеки» планується на базі бібліотеки ім.Маяковського (вул. 9-ї Авіадивізії, 18). Задля систематизації організації навчання дітей основам правової освіти із забезпеченням технологіями сучасного рівня створюється центр правової інформації для дітей. Центр буде включати в себе: консультаційні інформ-бюро, електронні бази даних, такі, як «Права дітей та молоді», «Безпечний інтернет», «У допомогу майбутньому абітурієнту», «Молодому виборцю», «Правова допомога для допризовників», «Служба підтримки для дітей з вадами зору та слуху».
Молодіжний центр планується організувати на базі бібліотеки ім. Чехова (вул. Гагаріна, 3). В цій бібліотеці вже створені хобі-клуб, ART-workshop, а також необхідно переобладнати зону ігротеки, мобільної бібліотеки (організація простору для дітей та молоді). З’явиться можливість для проведення тренінгів, творчих занять, тощо. Читання книги буде можливо в новому форматі: через QR-код, мобільний інтернет, Wi-fi.
Історична бібліотека створюється на базі Міської історичної бібліотеки ім. Грушевського. В новому форматі інтерактивно всі бажаючі будуть мати доступ до історії, культури, літератури України, регіону та м.Маріуполя. В бібліотеці будуть обладнані інформаційні зони, представлені документи та матеріали на різноманітних носіях. Кожного місяця будуть проводитися тематичні заходи, з організацією фестивалів, презентацій, виставок, екскурсій, майстер-класів, із залученням спеціалістів різних галузей та соціальних партнерів.
Краєзнавча бібліотека розробляється на базі бібліотеки ім.Новікова-Прибоя (вул. Кронштадська, 11). Це Центр краєзнавства з унікальним архівом, медіа-ресурсами, базами даних. У перспективі планується організувати зал творчого розвитку для молоді та вільним майданчиком «Територія рівних можливостей». Проводитимуться тематичні заходи з гендерної освіти для молоді та юнацтва. Приміщення буде переобладнано технічним оснащенням.
Комунальні бібліотеки міста будуть перезавантажені в новому форматі, що дасть змогу більш якісно (технічно, комфортабельно, інформаційно, он-лайн та ін.) обслуговувати потреби населення м.Маріуполя, зокрема дітей та молоді.