ПЕТИЦІЯ ПРО ЗАБОРОНУ ТОПІНГУВАННЯ ДЕРЕВ І РОЗРОБКУ КОМПЛЕКСНОЇ ПРОГРАМИ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ЗЕЛЕНИМИ НАСАДЖЕННЯМИ МІСТА.

Останні декілька років в місті Обухів відбувається варварське обрізання дерев до стовбура, так зване кронування або «топінг», яке дуже шкодить деревам!
Документ, що регулює обрізання дерев Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006 «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» передбачає виключно такі види обрізання:
1) формувальне, при якому обрізаються лише однорічні (зрідка дворічні) прирости, п. 9.1.11.1.
2) санітарне – лише старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони, п.п. 9.1.11.2.
3) омолоджувальне лише для тих видів дерев, які добре переносять обрізання і вершина яких почала всихати. При цьому старі гілки вкорочують на 1/2 - 3/4 загальної довжини, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку.
Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне - зріз крони до основи скелетних гілок, п. 9.1.11.3.
Жоден пункт наказу не передбачає обрізування головного стовбура в алейних посадках, при якому від дерев лишаються лише стовпи! В Постанові Кабінету Міністрів №559 "Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст" п.4. вказано, що « До категорії пошкоджених до ступеня припинення росту належать дерева з переломом стовбура, обшморгом крони більше половини її довжини» Тобто якщо в дерев обрізають стовбур і більше половини крони то такі пошкодження для дерева є надзвичайно серйозними і призводять до припинення його росту, що і відбувається з деревами на вулицях міста Обухова, коли в них зрізають всю крону і третину стовбура!
Таке поводження з деревами є не господарською діяльністю, а злочином: умисне знищення або пошкодження об'єктів ЖКГ, відповідно до ст.270-1 КК, та знищення або пошкодження зелених насаджень в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони відповідно до ст.153 КУпАП.
Подібне поводження з зеленими насадженнями міста призводить катастрофічного збільшення температури навколишнього середовища влітку, відсутності затінення та зволоження повітря; голі стовбури дерев не здатні поглинати викиди СО2 та пил, як це роблять листяні маси великих крон.
Дерева що зазнали повного обрізання крони і зрізу стовбура в більшості випадків всихають через виснаження або страждають і гинуть від бактеріальних, грибкових і вірусних інфекцій та шкідників, що проникають в дерево через широкий зріз стовбура.
Також в місті Обухів поряд з «топінгуванням» та видаленням здорових зелених не суховерхих дерев, часто не звертають належної уваги на поширені грибкові захворювання дерев, шкідників, нестачу вологи і засолення грунту. В результаті чого ослаблені дереворуйнівними грибами гілки падали на дорогу і псували майно мешканців міста! Дерева в місті потребують фахового догляду.

Мешканці міста Обухів звертаються до міської ради з вимогою:
1. Накласти заборону на топінгування дерев в межах Обухівської міської ради.
2. Під час планування і проведення робіт по догляду за деревами залучати кваліфікованих арбористів (арборист - фахівець з обслуговування та догляду за деревами як за індивідуальними організмами), це дасть змогу правильно доглядати за деревами і не шкодити їм.
3. Провести облік та паспортизацію зелених зон, охоронних об’єктів і окремих насаджень міста.
4. Встановити графік планового огляду відділом благоустрою стану насаджень міста.
5. Розробити комплексну міську програму по догляду за зеленими насадженнями міста, включаючи планові висадки, полив, контроль за поширенням шкідників та хвороб і боротьбу з інвазивними видами.
6. Публічно перед громадою міста щороку звітувати про проведені заходи по збільшенню, догляду і охороні зелених насаджень в межах Обухівської міської ради.

Розглянувши електронну петицію про заборону топінгування дерев і розробку комплексної програми по догляду за зеленими насадженнями міста Обухова, відповідно до підпункту 1 частини першої статті 10, статі 28 Закону України "Про благоустрій населених пунктів", пункту 44 частини першої статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, з метою запобігання випадкам пошкодження та знищення зелених насаджень у місті Обухові, що спричиняє згубні наслідки для природного середовища,, враховуючи рекомендації постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, благоустрою та управління комунальною власністю громади,
ОБУХІВСЬКА МІСЬКА РАДА ВИРІШИЛА
1. Електронну петицію про заборону топінгування дерев і розробку
комплексної програми по догляду за зеленими насадженнями міста, взяти до відома.
2. Відділу з питань благоустрою виконавчого комітету Обухівської міської ради:
- заборонити омолоджувальне обрізання дерев методом глибокої обрізки (топінгом);
- виконувати рекомендації комісії з обстеження зелених насаджень виконавчого комітету Обухівської міської ради, вказаних в актах обстеження та промаркованих зелених насаджень;
- розробити комплексну програму по догляду за зеленими насадженнями на території Обухівської міської ради на 2020-2021 роки та затвердити в установленому законом порядку.
3. Постійній комісії з питань соціально-економічного розвитку, благоустрою та управління комунальною власністю громади забезпечити ефективний контроль за виконанням рішення.

Петицію підписали 103 особи з 100 необхідних.