+ ще 183 громади!

Про запровадження в місті партиципаторного бюджетування - конкурсу Бюджет участі Синельникове

На сьогодні в Україні широкою ходою крокує реформа децентралізації, яка дає змогу вдихнути нові сили в життя селищ. Паралельно із цим обертів набирає інша ініціатива – громадські бюджети.
Бюджет участі – це демократичний процес, який надає можливість кожному громадянину брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.
В цілому ж на сьогодні партиципаторний бюджет активно впроваджується в більш ніж 45 містах, 23 з яких – обласні центри. Також слід зазначити, що в містах, де є поділ проектів на великі та малі, мешканці можуть віддати свій голос за один великий та один малий проект.
Мінімальна сума бюджету участі становить не менш як 1% від доходів бюджету міста в поточному році.
На даний момент практика партиципаторного бюджетування в місті Синельникове відсутня.
Просимо запровадити в наступному році - конкурс Бюджет участі м.Синельникове, передбачити кошти на фінансування проектів містян в бюджеті міста, долучити до створення положення про партиципаторне бюджетування активну громаду міста.

На засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення від 27.08.2019 № 230 «Про погодження проекту Програми громадського бюджету (бюджету участі) м. Синельникове на 2019-2024 роки» та направлено на розгляд сесії міської ради проект рішення «Про Програму громадський бюджет (бюджет участі) м. Синельникове на 2019-2024 роки».
Засідання сесії міської ради планується 29.08.2019.

Петицію підписали 101 особа з 100 необхідних.