+ ще 164 громади!

Переведення всіх держаних установ та навчальних закладів на Вільне Відкрите Програмне Забезпечення

ІНШІ

З метою:
- загального підвищення рівня безпеки інформаційних ресурсів державних установ;
- зменшення навантаження на державний бюджет;
- приведення інформаційних систем до всіх норм ліцензування програмного забезпечення;
- недопущення надання конкурентних переваг комерційним компаніям;
- формування високоякісної освітньої бази;
- приведення інформаційних систем до міжнародних норм ліцензування програмного забезпечення, та норм інформаційної безпеки.

Наполягаємо:

1. Зобов’язати всі державні установи використовувати Вільне Відкрите Програмне Забезпечення (ВВПЗ) як на рівні базових операційних систем, так і на рівні прикладних програмних комплексів.
2. Заборонити використання та придбання пропріетарного програмного забезпечення з закритим вихідним кодом, як операційних систем так і прикладного програмного забезпечення, у разі, якщо існують аналоги ВВПЗ, що здатні виконувати відповідні функції, що потребує державна установа.
3. Створити систему державних замовлень на розробку ВВПЗ вищим навчальним закладам, що проводять навчання за ІТ спеціальностями, для створення програмних продуктів, чи до налаштування доробки вже існуючих програмних продуктів, для потреб державних установ та навчальних закладів.
4. Шкільні підручники з навчання за предметами Інформатика розробляти в форматі Wiki на базі розробок Wikimedia Fundation для подальшого постійного внесення в них правок як вчителями, так і іншими спеціалістами сфери ІТ, та розміщувати у відкритому для загального доступу ресурсі міністерства освіти.
5. Зобов’язати всіх розробників підручників з інших предметів, що були створені за кошти державного бюджету надати електронні версії підручників до загального відкритого репозиторію, як у форматі PDF так і в форматах верстки, в яких вони розроблені.
6. Виключити з навчальної програми вивчення програмних продуктів та операційної системи корпорації Microsoft, як такої, що отримала конкурентну перевагу. Натомість створити замовлення на створенні нових навчальних програм, в тому числі і по відкритим операційним системам (Linux, FreeBSD і т.і.) з можливістю самостійного вибору учнями яку саму ОС вивчати, але з обов'язковим вивченням короткого курсу по всіх, найбільш поширеним операційним системам і програмним продуктам.
7. Створити державне замовлення на створення центрів інформаційної підтримки державних установ та викладачів, з питань впровадження відкритих стандартів обміну даними, ВВПЗ.
8. Зобов’язати сертифікаційні центри, що надають послуги сертифікації електронних цифрових підписів надавати сертифікати, що можуть використовуватись ВВПЗ.
9. Всі кошти державного бюджету, що планувались до виплат за пропріетарне ПЗ, що має аналоги ВВПЗ направити на підготовку персоналу для переходу на ВВПЗ, в тому числі на проведення перекваліфікації та збільшення заробітних плат відповідно до рівнів впровадження ВВПЗ в тих органах де такі працівники працюють.
10. Прийняти як найбільш сучасну практику, а відповідно перевести якомога більше програмних систем на технології тонкого клієнту, для подальшого використання через Інтернет браузери.

Шановний Миколо Миколайовичу!

Вашу електронну петицію щодо переведення всіх держаних установ та навчальних закладів на Вільне Відкрите Програмне Забезпечення Слов’янською міською радою розглянуто. По суті розгляду повідомляємо наступне.

Вирішення питань, порушених у Вашій петиції, не відноситься до компетенції Слов’янської міської ради як органу місцевого самоврядування, а знаходиться в сфері дії нормативно-правових актів центральних органів законодавчої та виконавчої влади. Тому, з метою вирішення цих питань та відповідно до ст.23-1 Закону України “Про звернення громадян”, радимо звернутися з подібною петицією до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або до Президента України.