Введення Дизайн-коду

Дизайн-код міста - звід правил і рекомендацій щодо оформлення вивісок та зовнішньої реклами, фасадів будівель і прилеглої до них території. Він закликає власників і орендарів установ дотримуватися єдиного оформлення назв, інформаційних табличок і вітрин закладів, розташованих на фасадах будівель, на яких поширюється дизайн-код.

Найчастіше впроваджувати дизайн-код починають з вивісок і реклами, якими зазвичай хаотично завішані навіть історичні і безсумнівно цінні будівлі в українських містах. Досить просто очистити фасади від візуального шуму і привести вивіски до спільного знаменника, і відразу кинеться в очі, як покращилася міське середовище.

Важлива риса будь-якого дизайн-коду - наочність. Документ повинен містити велику кількість схем і зображень, які дохідливо ілюструють суть правил. Тоді міській владі і підприємцям, якому якраз і доведеться міняти вивіски, буде простіше зорієнтуватися в змінах.

Чому це важливо?

Через візуального шуму люди перестають усвідомлювати цінність міста. Архітектурна цінність забудови втрачається, очі людини не відпочивають, і в результаті жителі міста перестають гуляти по вулицях і проводять дозвілля в торгових центрах. Правильний дизайн-код повертає культуру прогулянок.

Через відтік пішоходів з візуально перевантажених вулиць скорочується відвідуваність кафе і ресторанів. Люди більше не сприймають вулицю як місце відпочинку. Деградація міського середовища призводить до того, що страждають і городяни, і малий бізнес.

Дата створення:

Станом на 23 серпня петицію підписали 92 особи з 250 необхідних.