Заборонити розміщення цирків з тваринами на території м. Стрия

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

У всьому світі набуває неймовірного розвитку тенденція до відмови від цирків з тваринами – на даний момент від таких жорстоких «розваг» відмовились вже майже 50 країн по всьому світу. Цьому є багато причин:
- вистави з використанням тварин – це загроза для життя і здоров’я глядачів. Відомо про численні випадки, коли доведені до відчаю тварини нападали на дресирувальників і глядачів, зокрема з летальними наслідками.
- візит до цирку з тваринами погано підходять в якості «виховного елементу», не сприяє розвитку в дітей здорового розуміння дикої природи, і створює нездорові уявлення про експуатацію тварин, як про «співпрацю» чи творчий процес.
- і найважливіша причин – етична. Циркові тварини проживають все своє життя в неволі, більшість з них були вилучені з дикої природи в ранньому віці. Методи дресури - удари електрошокером, батогами, металевими палицями, гострими гаками, а також голод, і тривале утримання в повній ізоляції. Умови утримання в звіринцях жахливі - навіть якщо інколи вони відповідають «нормативам» - просто тому що «нормативи» не відповідають потребам тварин. Вони не передбачають для тварин спілкування з представниками свого виду, яке є обов’язковою умовою психічного здоров’я і комфорту. Воно не передбачає можливості нормально рухатись, харчуватись, спати, втілювати свої природні інстинкти. Воно передбачає лише умови, достатньо прийнятні щоб тварина вижила, але достатньо гнітючі, щоб її психіка була зламана. Цьому є численні фото- та відео-докази – матеріали, відзняті зоозахисниками у всьому світі, на яких зафіксовано як умови утримання, так і справжні методи дресури.
До того ж, використання тварин в циркових виставах супроводжується систематичними порушеннями закону. Порушується Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», який забороняє створення пересувних звіринців і дресирування тварин із застосуванням насилля. Також пересувні цирки з тваринами не відповідають нормам наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 429 «Про затвердження Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах».
Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» все ще дозволяє розміщення цирків-шапіто (які також передбачають пожиттєве утримання тварин в неволі, їх транспортування, неприродні умови та дресуру), але поки заборони на державному рівні немає, почала набувати поширення тенденція до заборони на місцевих рівнях. На даний момент такі рішення прийняли Київ, Дніпро, Івано-Франківськ, Черкаси, Ужгород, Рівне, Луцьк, Кам’янське, Ірпінь, Ковель, Канів, Богородчани, Бориспіль, Боярка та Дрогобич.
Місто Стрий може і повинно приєднатись до цього списку, прийнявши прогресивне і гуманне рішення до відмови від жорстоких цирків, і надалі приймати в себе виключно циркові вистави з артистами-людьми.
Ми, активісти природоохоронної ініціативи «Екологічна Платформа», та небайдужі громадяни міста Стрия, звертаємось до Міської Ради з вимогою здійснення заборони в'їзду пересувних цирків з тваринами на територію нашого міста.
Одна планета – Земля! Одна цінність – життя!

Розглянувши електронну петицію №2/2018 щодо заборони розміщення цирків з тваринами на території м.Стрия, повідомляємо наступне.
    У своїй діяльності Стрийська міська рада керується Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Законом України від 22 червня 2017 року №2120-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин».
    Статтею 28 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" передбачено те, що повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері захисту тварин від жорстокого поводження визначаються цим Законом та іншими законами України. Однак, вказаний Закон не визначає повноважень органу місцевого самоврядування у сфері захисту тварин від жорстокого поводження в процесі діяльності пересувних цирків.
    На даний час на розгляді Верховної Ради України перебуває законопроект №5283 про внесення змін до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", яким передбачається запровадити в Україні заборону використання тварин у пересувних цирках. Судова практика свідчить, що заборона розміщення у містах пересувних цирків скасовується в судовому порядку за поданням Антимонопольного комітету України та Приватного підприємства "Продюсерський центр "Гастролі в Україні". Так, 3 серпня 2017 року Господарський суд Львівської області визнав недійсним рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про заборону на діяльність пересувних цирків у Львові, оскільки заборона пересувних цирків є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.
    Крім того, Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду по справі № 876/7506/17 від 17 жовтня 2017 року визнано протиправним та скасовано рішення виконкому Львівської міської ради "Про заборону пересувних цирків".
    Отже міська рада не наділена повноваженнями щодо прийняття рішення про заборону діяльності цирків на території міста та для прийняття такого рішення не має законних підстав.

Перший заступник міського голови Роман Маланій