Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Стрий.

ЕКОЛОГІЯ

«В нашому місті спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замуровування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми нашого міста та заборонити їх безпричинний вилов та вбивства. Взявши за приклад практику м. Києва, м. Львова, м. Одеси, м. Варшави та інших європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природної дератизації - знищення гризунів, що є рознощиками багатьох інфекцій. Визнання котів частиною екосистеми потрібно, перш за все, людям. Коти в містах жили та будуть жити, питання тільки в нашому до них відношенні. Якщо ми видалимо з величезної екосистеми котів, буде популяційний вибух серед гризунів, зміна поведінки вуличних псів. В холодну пору року вуличні коти гріються в підвалах і горищах. Але часто через це гинуть, тому що люди нерідко замуровують там тварин. Щоб вуличні коти були в безпеці, а також могли спокійно пережити холоди, пропонуємо оголосити їх частиною екосистеми м. Стрий і, як наслідок, надати відповідний захист. Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної біостерилізації, вакцинації, реєстрації та облаштування домівок. Для цього потрібно відповідною ухвалою міської ради проголосити котів співмешканцями м. Стрий - повноправними вільними жителями. Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкових територій, зробити відповідні доповнення до повноважень. Стрию – бути гуманним до тварин містом!», - йдеться у тексті петиції.

Розглянувши електронну петицію №6/2019 щодо визнання вуличних котів частиною екосистеми міста Стрий , повідомляємо наступне.
    У своїй діяльності Стрийська міська рада керується Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Законом України від 22 червня 2017 року №2120-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин».
    Статтею 28 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" передбачено те, що повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері захисту тварин від жорстокого поводження визначаються цим Законом та іншими законами України.
    Відповідно до даних законів кожна тварина, в тому числі безпритульна, є біологічним об'єктом, що відноситься до фауни, тобто всі тварини є частиною екологічної системи .
    Нагляд за дотриманням вищевказаних законів покладено на органи Національної поліції, які вживають відповідних заходів у разі порушення законодавства про порядок поводження й утримання тварин.
    Так, статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. А статтею 299 Кримінального кодексу України встановлена кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій.
   Одночасно повідомляємо, що відповідно до рішення міської ради №663 від 27.02.2019року "Про регулювання чисельності безпритульних тварин в м.Стрий гуманними методами" вирішено створити відділ адопції та стерилізації безпритульних тварин та облаштувати територію для тимчасового утримання безпритульних тварин та затверджено Програму «Про регулювання чисельності безпритульних тварин в м.Стрий гуманними методами на 2019-2020 роки»
   Основним завданням Програми є покращення умов проживання для мешканців міста, підвищення рівня безпеки і комфортності середовища існування людини та тварин, забезпечення суспільного спокою і підвищення моральності, поліпшення естетичного вигляду міста шляхом регулювання чисельності безпритульних тварин в м.Стрий гуманними методами.

З повагою,
Перший заступник міського голови Роман Маланій