+ ще 183 громади!

Наведення ладу у сфері міських перевезень

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Не так давно, з 1 квітня 2018 року у стрийських маршрутках подорожчав проїзд на 25% - з 4 до 5 грн. І ось знову, мотивуючи оновленням автопарку та погрожуючи невиїздом автобусів на маршрут, ТзОВ «Стрийське АТП» піднімає плату за проїзд ще на 40% - до 7 грн.
Начальник відділу жкг, промисловості, транспорту та зв’язку обґрунтовує збільшення тарифу здорожчанням палива на 11,5% (http://www.stryi-rada.gov.ua/ekonomic/info_240520193.pdf). Але ж здорожчанння лише однієї складової тарифу (хоч і вагомої, 60%) лише на 11,5% не дає загальне збільшення аж на 40%!
З розрахунків, поданих ТзОВ «Стрийське АТП» в Стрийську міську раду, випливає, що 41,5% пасажирів – пільговики, тобто усі 5 тисяч стрийських пільговиків – від немовляти з багатодітної сім’ї до прикутого до ліжка інваліда – 6 днів на тиждень роблять 1 поїздку (що навряд чи відповідає дійсності). Співвласник ТзОВ «Стрийське АТП» п.Олеськів парирує, що, мовляв, натомість вони возять безкоштовно 11 тисяч стрийських пенсіонерів, які не є пільговиками. За 2018 рік перевізник отримав з міського бюджету 9 млн.грн. відшкодування за перевезення пільговиків (і не пільговиків пенсіонерів), що складає більше половини заявленої собівартості перевезень (17 млн.грн.). Як було слушно зауважено на проведених 23 липня громадських слуханнях, за ці кошти міська рада могла сама закупити нові автобуси та випустити їх на «гарячі» маршрути, натомість їх закупить приватна фірма.
Оскільки немає чіткого обліку реального пасажиропотоку та пільгового пасажиропотоку зокрема просимо керівництво міста розробити механізм такого обрахунку. З метою уникнення подальшого шантажу з боку перевізника просимо започаткувати створення альтернативного, комунального транспорту.

Розглянувши електронну петицію № 9/2019 щодо підняття тарифів на проїзд в міському транспорті, виконком міської ради повідомляє, що тарифи на перевезення пасажирів на міських маршрутах розраховано ТзОВ "Стрийське АТП" відповідно до "Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту", затвердженого наказом Мінтрансу від 17.11.2009 р. № 1175 та подані на затвердження міськвиконокому. З ініціативи громадських організацій 23 липня 2019 р. були проведені громадські слухання. Згідно протоколу громадських слухань, було погоджено підняття тарифу до 6-00 грн., а після оновлення транспортних засобів на міських маршрутах на 40-50 %, підняти тариф на 7-00 грн.
  Рішенням виконкому міської ради № 183 від 2 серпня 2019 р. "Про погодження тарифів транспортних послуг на міських автобусних маршрутах загального користування в м.Стрию, які обслуговуються в режимі маршрутного таксі" затверджено тариф в розмірі 6-00 грн.
  В результаті оновлення автобусів міських маршрутів ТзОВ "Стрийське АТП" на 41 %, складено акт обстеження наявних нових автобусів на міських автобусних маршрутах від 13 серпня 2019 р.
  Рішенням виконокому міської ради № 200 від 29 серпня 2019 р. затверджено
тариф на перевезення пасажирів на міських маршрутах в розмірі 7-00 грн.
  Створення підприєства комунального транспорту потребує значних коштів, які не передбачені в міському бюджеті на 2019 р.

З повагою,
  перший заступник міського голови Р.Маланій

Петицію підписали 151 особа з 150 необхідних.