+ ще 141 громадa!

Повернення полуденків для учнів початкової школи

ОСВІТА

Рішенням Сумської міської ради № 2898 від 21 грудня 2017 року скасовано надання полуденків дітям початкової школи, у зв’язку з чим батьки обурені і вимушені звертатись до влади з проханням поновити триразове харчування дітей молодшої школи (обіди та полуденки за рахунок власних батьківських коштів).
Наголошуємо, що графіки груп подовженого дня в навчальних закладах міста Суми різний (в деяких закладах до 16-00, а в деяких навіть і до 18-00), багато учнів після навчання відвідують спортивні секції та гуртки і отримують домашнє харчування лише після 20-00 вечора, що суперечить нормам. Наші діти залишаються без харчування тривалий час, а печиво та фрукти, які діти беруть з собою в якості полуденків, суттєво ситуацію не змінюють. Згідно санітарних норм бутерброди та випічку (через малий термін придатності продуктів) давати учням дуже небезпечно!
Одним із основних завдань Управління освіти та науки Сумської міської ради є забезпечення соціального захисту, охорони життя, здоров'я та захисту прав учасників навчально-виховного процесу в навчальних закладах і установах освіти. Але, яке ж може бути здоров’я, якщо дитина в такому віці (1-4 класи) не має можливості харчуватися хоча б через кожні 4 години (доречі, як це передбачено законодавством і медичними та санітарними нормами!).
Адміністрації закладів не вирішують дане питання, посилаючись на лист Управління освіти та науки Сумської міської ради, а поки проблема існує – діти залишилися без харчування!!!
Батьки учнів початкових класів звертаються до органів влади та громади міста Суми з проханням вирішити питання, щодо повернення полуденків для учнів. Ми бачимо лише один вихід попередження шлунково-кишкових захворювань, а також недопущення негативних наслідків можливого емоцiйного порушення стану наших дiтей.
Просимо офіційно дозволити харчуватися учням, які мають потребу в полуденках, у їдальнях шкіл міста за батьківські кошти.

Ваша електронна петиція щодо організації полуденків у їдальнях закладів освіти за батьківські кошти уважно розглянута.
Відповідно до статті 26 Закону України «Про освіту» керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти.
Частиною 13статті 26 вищезазначеного Закону передбачено, що керівник закладу освіти в межах наданих йому повноважень сприяє здоровому способу життя здобувачів освіти.
На виконання пункту 10 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу у закладах освіти для дітей початкових класів в умовах продовженого дня в школах рекомендується триразове харчування (сніданок, обід та підвечірок).
Управлінням освіти і науки Сумської міської ради рекомендовано керівникам закладів освіти враховувати бажання батьків щодо організації полуденку.
Відповідно до статті 52 Закону України «Про освіту» батьки здобувачів освіти є учасниками освітнього процесу та відповідно до статті 28 Закону України «Про освіту» мають право вирішувати питання організації та забезпечення освітнього процесу в закладі освіти, захисту їхніх прав та інтересів, організації дозвілля та оздоровлення, брати участь у громадському нагляді (контролі) та в управлінні закладом освіти у межах повноважень, визначених законом та установчими документами закладу освіти.
Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо Вам звернутися до адміністрації закладу освіти, де навчається Ваша дитина, для вирішення питання щодо організації полуденку.

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.