+ ще 172 громади!

Утилизация опасных отходов

ЕКОЛОГІЯ

Предлагаю заложить в бюджет 2019 года средства для установки контейнеров по городу для БЕСПЛАТНОЙ сдачи отработанных
-батареек
-ламп
-термометров
- медикаментов
И активно информировать людей о их местонахождении. Есть позитивный опыт больших городов. Хотелось бы активного участия властей в программе Украина без мусора. Сделаем наш город чище.

За результатами розгляду Вашої електронної петиції «Утилізація небезпечних відходів», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/1341), повідомляємо наступне.
З електронної петиції вбачається, що мешканці бажають передбачити кошти на встановлення контейнерів для збору небезпечних відходів у міському бюджеті на 2019 рік.
Законом України «Про відходи» від 05.03.1998 р. № 187/98-ВР регламентуються загальні аспекти поводження з відходами, включаючи небезпечні. Стаття 1 цього Закону визначає, що небезпечні відходи – це відходи фізичні, хімічні чи біологічні, характеристики яких створюють чи можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини та вимагають спеціальних методів і засобів поводження з ними.
Основними перешкодами у питанні організації збору та перевезення небезпечних відходів є недосконалість нормативно-правової бази, відсутність ефективного контролю виконання вимог законодавства власниками, виробниками та імпортерами цих відходів, а також відсутність інформації про їх обіг, невідповідність між прогресуючим накопиченням відходів і заходами, спрямованими на запобігання їх створення, утилізацію, знешкодження і видалення.
Надавачі послуг зі збирання ТПВ та ремонтних відходів у місті Суми ТОВ «А-МУССОН» та ТОВ «Сервісресурс» не мають відповідних ліцензій на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.
Департаментом інфраструктури міста були опрацьовані питання щодо встановлення спеціалізованих контейнерів для роздільного збирання та організації вивозу небезпечних відходів (люмінісцентні лампи, ртутні термометри, батарейки) або можливості організації руху спеціалізованого автомобіля за графіком.
Враховуючи актуальність даного питання, негативний вплив від неврегульованого поводження з небезпечними відходами, що утворюються у домогосподарствах, департаментом було направлено листа № 952/05.01.01-07 до головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області з проханням долучитися до вирішення зазначеного питання та надати роз’яснення щодо вимог із встановлення контейнерів для збору небезпечних відходів (люмінісцентні лампи, батарейки, ртутні термометри) та правил погодження їх місць розташування у місті Суми.
Так, за інформацією головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області (лист від 28.09.2018 р. № 04.2-13/9240), встановлення контейнерів, які будуть експлуатуватися в вільному режимі (без належного контролю) не може виключати можливість стороннього втручання, що може призвести щонайменше до забруднення прилеглої території.
Отже, серед можливих прийнятних варіантів збирання небезпечних відходів у м. Суми, на думку головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області, може бути організація по місту мережі приймальних пунктів, де буде організоване приймання, накопичення та тимчасове зберігання окремих небезпечних відходів (люмінісцентних ламп, батарейок, ртутних термометрів, тощо) при умові дотримання розривів до житлових будинків, лікувальних, навчальних закладів, місць відпочинку населення, громадських місць. Крім того, можливе збирання небезпечних відходів (в т.ч. з пунктів) транспортом спеціалізованих організацій за графіком, за умови не змішування різних видів відходів і неприпустимості пошкоджень люмінісцентних ламп, батарейок, ртутних термометрів.
Беручі до уваги вищевикладене, департаментом опрацьовуються питання безпечності та доцільність встановлення контейнерів для роздільного збору небезпечних відходів (люмінісцентні лампи, ртутні термометри та батарейки), в тому числі і вивчається досвід інших міст та питання організації проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням. Також департаментом опрацьовується питання фінансування даних цілей з міського бюджету у 2019 році.