Прийом безготівкових платежів за проїзд у маршрутних таксі міста

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Вимагаємо зобов'язати перевізників маршрутних таксі міста Суми до прийому безготівкових платежів за проїзд. Тобто у співпраці із, наприклад, ПАТ "КБ "Приватбанк", за допомогою QR-коду та мобільного додатку Приват24.
Реалізація системи прийому безготівкових платежів за проїзд у маршрутних таксі міста забезпечить:
- повний і достовірний облік пасажиропотоку в маршрутних таксі;
- повний і достовірний облік доходів перевізників;
- більш прозоре та зважене ціноутворення на проїзд маршрутними таксі;
- мінімізацію корупційних ризиків в сфері пасажирських перевезень маршрутними таксі міста;
- високий стимул перевізників до дотримання своїх обов'язків перед громадою міста;
- контроль за дотриманням чинного законодавства в сфері пасажирських перевезень, в тому числі КОНТРОЛЬ за перевезенням пасажирів пільгових категорій;
- контроль за легальністю роботи автомобілів на міських маршрутах маршрутних таксі.

За результатами розгляду електронної петиції «Прийом безготівкових платежів за проїзд у маршрутних таксі міста» повідомляємо наступне відповідно до переліку порушених питань.
Детальний аналіз Вашої пропозиції вказує на те, що вона спрямована на надання права безготівкової оплати вартості проїзду у міському пасажирському транспорті пасажирам, які відповідають певним критеріям, а саме:
-власники/користувачі смартфонів;
-клієнти банку (якщо йдеться про мобільний додаток – програмний продукт відповідного банку).
Таким чином, та група населення, яка не відповідає наведеним вище критеріям, буде зазнавати обмежень у користуванні розглядуваним правом. Слід зауважити, що прийняття органами місцевого самоврядування рішень, що містять ознаки дискримінаційного характеру чинним законодавством забороняється.
Водночас питання безготівкової форми оплати проїзду на сьогодні є урегульованим чинним законодавством. При цьому законодавчо застосовується термін «автоматизована система обліку оплати проїзду». Згідно із положеннями Закону України «Про автомобільний транспорт» (ст. 1) та Закону України «Про міський електричний транспорт» (ст.1) формою розрахунку за проїзд чи підтвердженням права на проїзд є електронний квиток. Керуючись зазначеними вище законами під поняттями «автоматизована система обліку оплати проїзду» та «електронний квиток» слід розуміти наступне:
- автоматизована система обліку оплати проїзду - програмно-технічний комплекс, призначений для здійснення обліку наданих транспортних послуг за допомогою електронного квитка;
- електронний квиток - проїзний документ встановленої форми, який після реєстрації в автоматизованій системі обліку оплати проїзду дає право пасажиру на одержання транспортних послуг.
Прийняття рішень про впровадження електронного квитка належить до відання виконавчих органів міських рад.
Зважаючи на проблематичність реалізації завдання щодо впровадження систем електронної оплати проїзду та електронного квитка за міською програмою «Автоматизація муніципальних телекомунікаційних систем на 2017-2019 роки в м. Суми», затвердженою рішенням Сумської міської ради від 21 грудня 2016 року № 1619-МР (зі змінами), на сьогодні згідно із дорученням міського голови від 15.01.2019 № 2-Д відділом транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг комплексно опрацьовується вказане питання, в першу чергу в частині ефективності та оптимальних витрат на реалізацію.