Створення пункту прийому та переробки ртутних градусників / ртуті

ЕКОЛОГІЯ

Досить часто (особливо в холодну пору року) виникають випадки розбиття старих ртутних градусників. При цьому, навіть правильно зібравши, ртуть нікуди відвезти, також, як і нікуди відвезти старий ртутний градусник. Люди змушені просто викидати це в сміття, тим самим завдаючи великої шкоди своєму здоров'ю і навколишньому середовищу.
Такому місту, як Cуми, просто необхідно зробити важливий крок назустріч поліпшенню поводження із шкідливими відходами і організувати пункт приймання та утилізації приладів зі ртуттю / ртуті. Це наша екологія, це наше майбутнє.

Департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради спільно з департаментом фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради розглянуто Вашу електронну петицію щодо створення пунктів прийому ртутних термометрів та приладів, що містять ртуть.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Відповідно до частини восьмої статті 35-1 Закону України «Про відходи» небезпечні відходи у складі побутових збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.
Станом на 06.03.2019, згідно з інформацією ліцензійного реєстру (поводження з небезпечними відходами) Міністерства екології та природних ресурсів України, ліцензію на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами (збирання, перевезення, зберігання) на території міста Суми має лише ТОВ «Підприємство «Спецзахист» (вул. Скрябіна, 38, м. Суми). За усною інформацією підприємства послуги зі збирання ртутних термометрів від населення є нерентабельними.
На території міста Суми поводження з небезпечними відходами у складі побутових визначено Схемою санітарної очистки м. Суми, затвердженою рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 19.11.2013 № 591, відповідно до якої для обслуговування населення м. Суми необхідно обладнати 8 пунктів збору небезпечних відходів, витрати на поводження з небезпечними відходами повинні бути включені в тариф на захоронення твердих побутових відходів.
Через відсутність інфраструктури зі збирання небезпечних відходів пункти збору небезпечних відходів не обладнано.
Департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області та Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві було опрацьоване питання щодо впровадження системи збирання небезпечних відходів у спеціалізовані контейнери. За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві (лист від 16.01.19 № 05.4/807) чинне законодавство України, у тому числі Державні санітарні норми та правила не передбачають утримання територій населених місць, збір у спеціалізовані контейнери для роздільного збирання небезпечних відходів (відпрацьованих люмінесцентних ламп, ртутних термометрів та батарейок) на території житлової забудови та громадської забудови.
З метою приведення у відповідність діючої схеми санітарної очистки м. Суми до чинного законодавства України у сфері поводження з відходами департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради у 2018 році проведені торги на виконання послуг щодо внесення змін до вищезазначеної схеми. Відкриті торги двічі відмінені системою ProZorro у зв’язку з недостатньою кількістю тендерних пропозицій.
Ураховуючи вищезазначене та на виконання пункту 6 рішення виконавчого комітету від 11.12.2018 № 684 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 19.11.2013 № 591 «Про затвердження норм надання послуг з вивезення твердих побутових відходів в місті Суми» внесення змін до схеми санітарної очистки м. Суми заплановано на 2019 рік. На реалізацію цього заходу у міському бюджеті передбачені кошти у сумі 350 тис. грн., головний розпорядник бюджетних коштів – департамент інфраструктури міста Сумської міської ради.
На даний час департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради завершується підготовка технічного завдання на послугу «Внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми», з урахуванням вимог щодо відокремлення небезпечних відходів на всіх етапах поводження з побутовими відходами, організації їх тимчасового розміщення та передачі спеціалізованим підприємствам, із розробленням схеми, що передбачає відповідну номенклатуру та об’єми зазначених відходів. Після завершення підготовки технічного завдання, тендерним комітетом департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради буде опрацьовано питання стосовно прийняття рішення щодо проведення відкритих торгів на закупівлю послуги «Внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми», з переможцем яких буде укладено відповідний договір.
Згідно порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23.03.2017 № 57, внесені зміни мають бути погоджені територіальними органами Держпродспоживслужби, Держекоінспекції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Крім того, Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку» від 20.03.2018 визначено, що при розробці документа державного планування проводиться стратегічна екологічна оцінки, що передбачає проведення консультацій з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього середовища та екологічної безпеки, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони здоров’я, проведення громадських обговорень, консультацій з обласною державною адміністрацією, врахування зауважень та інформування через засоби масової інформації результатів проведеної стратегічної екологічної оцінки.
Враховуючи вищевикладене, після завершення виконання робіт щодо внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми та затвердження виконавчим комітетом Сумської міської ради внесених змін до даної схеми, будуть визначені місця розміщення пунктів збору небезпечних відходів, або визначено інший спосіб для збирання небезпечних відходів від населення, мешканці міста Суми матимуть змогу здати небезпечні відходи. За результатами виконання вищезазначених заходів в місті буде проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням.