Пропонуємо встановити безкоштовний проїзд в електротранспорті м.Суми для усіх категорій населення

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Встановити безкоштовний проїзд в електротранспорті м.Суми для усіх категорій населення за рахунок місцевого бюджету.
Враховуючи, що абсолютна більшість пасажирів електротранспорту є пільговою, тобто за проїзд і так майже ніхто не платить, і не вистачає коштів на утримання самих кондукторів та контролерів, зазначене усуне наявні збитки, зменшить навантаженість водіїв, які іноді виконують функції кондукторів, та буде сприяти розвитку комунального електротранспорту у наслідок оптимізації.
Безкоштовний електротранспорт наразі практикується у багатьох європейських містах.

За результатами розгляду електронної петиції «Пропонуємо встановити безкоштовний проїзд в електротранспорті м. Суми для усіх категорій населення» інформуємо про наступне.
Відповідно до проекту виробничої програми КП СМР «Електроавтотранс» в 2019 році планується перевезення пасажирів міським електричним транспортом в кількості 24212,7 тис. чоловік, з них 16168,6 тис. з пільговим проїздом.
Відшкодування вартості пільгових перевезень у міському електротранспорті здійснюється за рахунок коштів міського бюджету.
У 2018 році у міському бюджеті була запланована компенсація за пільгове перевезення окремих категорій громадян в електротранспорті в розмірі 35001,1 тис. грн. КП СМР «Електроавтотранс» надало послуги з пільгового перевезення окремих категорій громадян на суму 36283,5 тис. грн., отримало з міського бюджету- 34854,7 тис. грн., тобто підприємству було недофінансовано згідно бюджетних призначень 146,4 тис. грн. та не прийнято до відшкодування згідно виконаних обсягів робіт – 1282,4 тис. грн.
У 2018 році на відшкодування різниці між встановленим та економічно обгрунтованим тарифом на послуги міського електричного транспорту КП СМР «Електроавтотранс» в міському бюджеті було передбачено 10976,0 тис. грн., фактична сума відшкодування різниці між встановленим та економічно обгрунтованим тарифом згідно виконаних підприємством об’ємів робіт становила 12400,8 тис. грн. Незважаючи на те, що підприємство отримало відшкодування різниці в тарифах в повному обсязі, відповідно до бюджетних призначень, недофінансована сума відшкодування згідно виконаних обсягів робіт склала 1424,8 тис. грн.
У 2019 році для КП СМР «Електроавтотранс» передбачено в міському бюджеті:
- на відшкодування за пільгове перевезення окремих категорій громадян в електротранспорті – 21500,0 тис грн, в т.ч. на погашення заборгованності за минулий рік згідно бюджетних призначень в сумі 146,4 тис. грн.
- на відшкодування різниці між встановленим та економічно обгрунтованим тарифом на послуги міського електротранспора 897,6 тис. грн. (лише за січень 2019 р.).
Суттєве зменшенням надходжень коштів до міського бюджету в 2019 році позбавило можливості в подальшому одержувати КП СМР «Електроавтотранс» відшкодування різниці між встановленими та економічно обгрунтованими тарифами у електротранспорті і тим паче встановити безкоштовний проїзд в електротранспорті для усіх категорій населення за рахунок місцевого бюджету.
Виходячи з вищенаведеного, на даному етапі виконання вашої пропозиції не є можливим у зв’язку із значним зменшенням коштів у міському бюджеті.