Роздільний збір сміття у кожному дворі міста Суми

ЕКОЛОГІЯ

Ще з 1 січня 2018 року Україна зобов'язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році.

Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC, які врегульовують поводження із сміттям у країнах Європи, надають чітку послідовність дій, що необхідно виконувати із відходами, класифікують сміття, ставлять стратегічну мету скоротити кількість відходів, які вивозять на полігони,

Хочу звернути увагу, що в нашому місті цей закон майже не виконується. Так, ми маємо майже у кожному дворі сміттєві контейнери для пластикових пляшок і все. Немає контейнерів для скла, для будівельних відходів, для відпрацьованих ламп, гуми( відпрацьованих автомобільних покришок, як приклад)

Прошу підримати мою петицію для впровадження в повному обсязі роздільного збору сміття у нашому місті, а саме,
на кожному сміттєвому майданчику мають бути:
1. контейнери для оргагнічних відходів (відходи і залишки фруктів овочів)
2. контейнери для пластику.
3. контейнери для металу і фольги
4. спеціальні контейнери для використаних ламп.
5. контейнери для паперу, картону.
6. окремі і спеціальні контейнери для збору будівельних матеріалів.
7. контейнери для скла

За результатами розгляду Вашої електронної петиції «Роздільний збір сміття у кожному дворі міста Суми», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/1590), повідомляємо наступне.
З електронної петиції вбачається, що мешканці бажають, щоб на кожному контейнерному майданчику були розміщені контейнери для збору:
- органічних відходів;
- пластику;
- металу та фольги;
- використаних ламп;
- паперу і картону;
- будівельних матеріалів;
- скла.
Питання, порушене в електронній петиції, важливе, але на сьогоднішній день не менш актуальним є і питання створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів шляхом запровадження соціально-економічних механізмів, спрямованих на заохочення утворювачів цих відходів до їх роздільного збирання.
На сьогоднішній день у місті Суми, відповідно до методики роздільного збирання побутових відходів, затвердженої наказом житлово-комунального господарства України від 01.08.2011 №133, впроваджується схема 2 (схема передбачає 3-и контейнери, 1-й для ПЕТ – один вид відходів як вторинної сировини не потребує додаткового оброблення і може бути окремо вивезений безпосередньо на об’єкт перероблення; 2-й контейнер типу «дзвіночок» (скло, папір, пластик) для інших видів вторсировини, які потребують сортування, 3-й контейнер – змішані відходи (потребують захоронення на полігоні ТПВ).
Рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради №166 від 06.04.2016 року ТОВ «А-МУССОН» рекомендовано запровадити роздільний збір твердих побутових відходів. На виконання даного рішення ТОВ «А-МУССОН» 03.09.2016 року введено в експлуатацію сортувальну лінію.
Впроваджуючи роздільний збір ТПВ, перевізниками ТПВ у місті встановлено 520 контейнерів типу «сітка» та 80 контейнерів типу «дзвіночок» для збору паперу, плівки, пластикових пляшок та скла.
Відповідно до п. 6 рішення виконавчого комітету від 11.12.2018 №684 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 19.11.2013 №591 «Про затвердження норм надання послуг з вивезення твердих побутових відходів в місті Суми», департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради доручено протягом 2019 року вчинити заходи щодо внесення змін до Схеми санітарної очистки міста Суми.
Так, на виконання вищевказаного рішення, даний захід передбачено Програмою охорони навколишнього природного середовища м. Суми на 2019-2021 р.р., затвердженою рішенням Сумської міської ради від 27.02.2019 №4668-МР та виділені кошти з міського бюджету на виконання робіт з «Внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми» (рішення Сумської міської ради від 27.02.2019 №4643-МР «Про внесення змін та доповнень до міського бюджету м. Суми на 2019 рік»).
У технічному завданні на послугу «Внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми» департаментом включено питання визначення найбільш прийнятних для м. Суми методів сортування, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів, з обґрунтуванням оптимального методу, питання щодо відокремлення небезпечних відходів на етапі сортування побутових відходів та організація передачі зібраних небезпечних відходів до спеціалізованих підприємств. Новою схемою мають бути передбачені місця розміщення підприємств сортування, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів у плані населеного пункту за районами обслуговування.
На сьогоднішній день проходить процедура визначення переможця відкритих торгів на закупівлю послуги з «Внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми», з яким буде департаментом укладено відповідний договір.
Враховуючи вищевикладене, після завершення виконання робіт з «Внесення змін до схеми санітарної очистки міста Суми» та затвердження виконавчим комітетом Сумської міської ради внесених змін до даної схеми, буде визначено найбільш прийнятний метод роздільного збирання побутових відходів у м. Суми. За результатами виконання вищезазначених заходів в місті буде проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням. Орієнтовний термін завершення робіт з даної послуги – грудень 2019 року.