Встановити платний проїзд для пенсіонерів за віком в години пік.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Встановити платний проїзд транспортом КП СМР «Електроавтотранс» для пенсіонерів за віком в години пік (6.45 до 9.15), оплатити квиток повному обсязі.
Останнім часом транспорт КП СМР «Електроавтотранс» у зв'язку з переповненим, населення, яке працювало, не має змоги ним користуватися, особливо в ранковий час. Щоб розподілити пасажиропотік пропонується: перевезення пенсіонерів за віком в інший час, або на платній основі, придбати квиток у повному обсязі.
Встановити пільговий проїзд з 00.00 до 6.45 та 9.15 до 24.00.
Це дасть змогу користуватися безперешкодно транспортом в ранкові години пік (6.45-9.15).

Інформація
про результати розгляду
електронної петиції

За результатами розгляду електронної петиції «Встановити платний проїзд для пенсіонерів за віком в години пік» повідомляємо наступне.
На даний час питання безкоштовного проїзду пенсіонерів урегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування». Таке право надано категорії «пенсіонери за віком». Будь-яких обмежень щодо використання громадянами даної категорії свого права на пільгове перевезення (обмеження кількості місць в транспорті, платний проїзд в години пік, 50-ти відсотковий пільговий проїзд, тощо) чинним законодавством не передбачено.
Нормами ст.12 Закону України «Про транспорт» закріплено, що підприємства транспорту зобов'язані забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом. На даний час фінансування втрат доходів комунального підприємства за пільгові перевезення громадян у міському комунальному транспорті здійснюється за рахунок коштів міського бюджету. В розділі III ст. 41 Закону України «Про транспорт» визначено, що контроль за додержанням законодавства на транспорті здійснюють відповідні органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень. Слід зазначити, що беручи до уваги ст. 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», діяльність органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб повинна ґрунтуватися на дотриманні принципу законності. Вказаний принцип визначено ст. 19 Конституції України і полягає в тому, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі та в межах повноважень і у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Акти органів місцевого самоврядування мають прийматися в межах наданих повноважень та не суперечити нормам чинного законодавства. Враховуючи викладене вище, повідомляємо, що Сумська міська рада та її виконавчий комітет, як орган виконавчої влади здійснює свою діяльність виключно у межах правового поля. Питання скасування будь-яких пільг, або їх зменшення, не підлягають вирішенню на рівні місцевих органів влади.