Зобов'язати водіїв маршруток зупинятися на кожній зупинці без вимоги

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Проблема відсутності належного обслуговування пасажирів сумськими перевізниками (зокрема тих, хто зійснює перевезення маршрутками) залишається невирішеною. Пасажири і надалі мусять "ловити" маршрутки жестами або кричати на весь салон із вимогою зупинитися на наступній зупинці.
Водії ж, у свою чергу, постійно "недочули, недобачили, недозрозуміли", де їх попросили, по суті, виконати свої обов'язки.

Головною проблемою є те, що побачити номер потрібної маршрутки можуть далеко не усі пасажири, через часткові проблеми із зором, а у вечірній час це зробити НЕМОЖЛИВО навіть людям зі стовідсотковим зором через світло фар. Через це пасажирам доводиться пропускати декілька потібних маршруток.

У маршрутці пасажири нерідко не виходять на потрібній їм зупинці, через те, що водій не почув їхню вимогу. Або ще гірше - водії зупиняються вже проїхавши зупинку, тим самим порушуючи правила дорожнього руху.

Усі зазначені явища викликають обурення з боку і пасажирів, і водіїв, а також приносять масу проблем через те, що люди запізнюються на роботу, поїзд тощо.

У зв'язку з цим прошу підтримати цю петицію та прийняти наступні рішення:
1) зобов'язати усіх перевізників м. Суми здійснювати посадку/висадку пасажирів на кожній зупинці, передбаченій маршрутом, в незалежності від того, чи вимагають цього пасажири;
2) зобов'язати компетентні органи здійснювти контроль за дотриманням цього рішення.

За результатами розгляду петиції «Зобов’язати водіїв маршруток зупинятися на кожній зупинці без вимоги» інформуємо про наступне.
Рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 21.06.2016р. №332 «Про організацію перевезення пасажирів на постійних міських автобусних маршрутах м. Суми» (зі змінами) визначено, що перевезення автобусами на постійних міських автобусних маршрутах здійснюються у звичайному режимі руху. Згідно статті І Закону України «Про автомобільний транспорт», перевезення пасажирів у звичайному режимі руху – перевезення пасажирів автобусами на маршруті загального користування з дотриманням усіх зупинок, передбачених розкладом руху. Це відображено у паспорті маршруту де визначено розклад руху із зазначенням зупинок. Пунктом 2.3.24. Договору про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми передбачено, що перевізник зобов’язаний ознайомити водія з паспортом маршруту, забезпечити його фотокопією. Питання виконання водіями вимог паспортів маршруту постійно обговорюється на нарадах з перевізниками. На дані наради запрошуються також представники Укртрансбезпеки у Сумській області та Патрульної поліції у Сумській області, яка відповідно до вимог чинного законодавства забезпечує безпеку дорожнього руху. Наявність фотокопій паспортів маршруту в автобусах перевіряється під час проведення перевірок роботи міського пасажирського транспорту.
Таким чином, вирішення порушеного питання здійснюється міською владою відповідно до вимог чинного законодавства.

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.