+ ще 183 громади!

Заборонити другу зміну у школах м.Суми

ОСВІТА

Введення другої зміни в школах м.Суми, а особливо в молодших класах, створює багато негативних наслідків для дітей. Деякі діти крім школи займаються у гуртках та секціях, друга зміни створюе перешкоди для всебічного розвитку. Тому, просимо заборонити другі зміни в школах, а особливо для молодших класів.

Шановний Олексію Володимировичу!

На Вашу електронну петицію «Заборонити другу зміну в місті Суми», яка набрала необхідну кількість підписів, повідомляємо.
У закладах загальної середньої освіти міста Суми учні початкової школи у другу зміну не навчаються.
Згідно із абзацами 2, 3 частини 1 статті 13 Закону України «Про освіту» кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.
Шість закладів загальної середньої освіти (учні 5-8 класів) знаходяться у густонаселених районах міста Суми, мають мережу класів та контингент учнів, яка перевищує можливість закладів працювати в одну зміну.
Здійснення поділу на групи при вивчені української та англійської мови, інформатики (наказ МОН України від 20.02.2002 року № 128 «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах»), впровадження профільного навчання та допрофільної підготовки потребує додаткових навчальних приміщень.
Така ситуація спонукає до запровадження двозмінного навчання, що не є порушенням розділу 9 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України 14.08.2001 № 63.
Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у своєму інтерв’ю наголосила (режим доступу: https://konkurent.in.ua/publication/36580/grinevich-poyasnila-koli-v-shkoli mozhutvvesti-drugu-zminu/), що друга зміна у закладах загальної середньої освіти вводиться тільки в тому разі, якщо до закладу за місцем реєстрації прийшло дітей значно більше, ніж школа може вмістити за санітарними нормами.
За умови переведення закладів в одну зміну різко збільшиться середня наповнюваність класів, що негативно вплине на якість освітнього процесу та порушить ДСанПіН 5.5.2.008-0.
Павло Хобзей, заступник міністра освіти і науки України зазначив (режим доступу: https://osvitoria.media/experience/pavlo-hobzej-vidverto-pro-bolyuchi-pytannyaosvity/), що у законі «Про загальну середню освіту» чітко сказано: у класі має бути 30 учнів. Якщо більше — діти мають вчитися у дві зміни. Це краще, ніж 35-40 дітей у класі, з якими неможливо якісно працювати вчителям.
Зважаючи на вищезазначене, на сьогодні проводити освітній процес у перевантажених закладах загальної середньої освіти міста в одну зміну не має можливості.