про розірвання побратимських відносин з містами країни-аресора (РФ)

ІНШІ

Суми має договори про побратимство з російськими містами (Курськом, Бєлгородом, Севередвінськом). Разом із тим, Російська Федерація здійснила агресію проти України та анексує частину території України. Наявніть побратимських (партнерських) відносин з російськими містами є наругою над пам'яттю загиблих захисників України.
Необхідно припинити побратимські (партнерські) відносини з містами та регіонами Російської Федерації та офіційно розірвати угоди щодо побратимстка (партнерства) з російськими містами.

Шановний Іване Богдановичу!

За результатами розгляду електронної петиції «Про розірвання побратимських відносин з містами країни-агресора (РФ)» повідомляємо наступне.

Враховуючи військову агресію Російської Федерації проти України, анексію Криму та окупацію частини Донецької та Луганської областей, що призвела до тисяч жертв серед громадян України, в тому числі й наших земляків, місто Суми з 2014 року припинило будь-які відносини на офіційному рівні з містами Курськ, Бєлгород та Сєвєродвінськ. А рівно як і з іншими містами країни-агресора.

У 2001 році було укладено безстрокову угоду про партнерські стосунки з м. Сєвєродвінськ, поновлену у 2004 році. З метою розірвання цієї угоди, висловлюючи волю громади міста, Сумська міська рада прийняла відповідне рішення від 30 березня 2016 року № 532-МР «Про деякі питання статусу міста-партнера міста Суми, що розташоване на території Російської Федерації» (додається).

Таким чином, м. Сєвєродвінськ відтепер вважається таким, що не є містом-партнером та побратимом Сум. До Адміністрації Сєвєродвінська направлений лист з відповідним повідомленням щодо одностороннього розірвання угоди про співробітництво.

Відносини з м. Бєлгород базувалися на реалізації міжурядової Угоди про співробітництво прикордонних областей України та Російської Федерації, підписаної 27 січня 1995 року. Угоди про партнерство/побратимство між Сумами та Бєлгородом так і не було укладено.

У липні 1998 року була підписана Угода про дружбу та співробітництво між містами Суми та Курськ. Разом з тим, у Сумській міській раді такий документ відсутній, наразі невідомий його конкретний зміст та термін дії. Передбачаємо, що угода вже втратила свою легітимність.

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.