Штрафи за засмічення міста

ЕКОЛОГІЯ

Проблемою нашого менталітету є те,що ще змалку не всім дітям вкладається інформація про згубну дію сміття на довкілля.На жаль,багато людей на надають цій проблемі великого значення і не хочуть відмовлятися від своїх "звичок".На мій погляд, потрібно вдаватися до радикальних методів боротьби:запровадити штрафи!У багатьох розвинених містах таке вже давно практикується.Тим більше це значно поповнить бюджет нашого міста,а люди вже може подумають перш ніж кидати сміття аби-де.

З метою дотримання норм, визначених статтею 23-1 Закону України «Про звернення громадян», управлінням «Інспекція з благоустрою міста Суми» Сумської міської ради (далі Управління) розглянуто в порядку, визначеному рішенням Сумської міської ради від 25 жовтня 2017 року № 2692-МР «Про затвердження Положення про порядок подання електронних петицій та їх розгляду органами місцевого самоврядування міста Суми», ініційовану Вами та підтриману
у встановленому порядку територіальною громадою міста Суми електронну петицію до Сумської міської ради «Прибрати стихійну торгівлю в центрі міста» та за результатами розгляду інформуємо.
Пунктом 23 розділу XII Правил благоустрою міста Суми, затверджених рішенням Сумської міської ради від 26 грудня 2014 року № 3853-МР, встановлена заборона кидати сміття, недопалки, папір, тару, тощо на вулицях, площах, парках, інших громадських місцях. Порушення такої заборони тягнуть за собою відповідальність, передбачену ст. 152 КУпАП, а саме накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідно до ст. 27 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф – це грошове стягнення, що накладається на порушника у випадках і розмірі, встановленим цим Законом. Розмір штрафу визначається офіційно встановленим розміром неоподаткованого мінімуму доходів громадян.
Згідно із п. 22 до ст. 92 Конституції України, виключно законами України визначаються діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них.
Конституційний Суд України у своєму рішенні від 30 травня 2001 року N 7-рп/2001 у справі N 1-22/2001 установив, що: наголошуючи на важливості гарантій захисту прав і свобод людини і громадянина, Конституція України встановила, що склад правопорушення як підстава притягнення особи до юридичної відповідальності та заходи державно-примусового впливу за його вчинення визначаються виключно законом, а не будь-яким іншим нормативно-правовим актом, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, що ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення, та бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення (статті 58, 61, пункти 1, 22 частини першої статті 92 Конституції України).
Системний аналіз викладених конституційних положень дає підстави дійти висновку, що за своїм змістом пункт 22 частини першої статті 92 Конституції України спрямований не на встановлення переліку видів юридичної відповідальності. Ним визначено, що виключно законами України мають врегульовуватись засади цивільно-правової відповідальності (загальні підстави, умови, форми відповідальності тощо), підстави кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності - діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями (основні ознаки правопорушень, що утворюють їх склад), та відповідальність за них. У такий спосіб Конституція України заборонила врегульовувати зазначені питання підзаконними нормативно-правовими актами та встановила, що лише Верховна Рада України у відповідному законі має право визначати, яке правопорушення визнається, зокрема, адміністративним правопорушенням чи злочином, та міру відповідальності за нього.
Із викладеного випливає, що відповідальність за викидання сміття, недопалки, папір, тару, тощо на вулицях, площах, парках, інших громадських місцях на території міста Суми передбачена ст. 152 КУпАП, а саме накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Петицію підписали 264 особи з 250 необхідних.