Про будівництво школи у 12-му мікрорайоні

Дана петиція від мешканців міста Суми підіймає питання необхідності будівництва школи у 12-му мікрорайоні.

Наш мікрорайон, який активно розбудовується, і, водночас, зовсім позбавлений інфраструктури, обслуговується трьома школами: №№ 17, 23, 29. Одна із зазначених шкіл вже на сьогодні є переповненою (фактична кількість дітей перевищує проектну потужність), дві інших наближаються до нормативного показника. І це при тому, що норми були розраховані ой як давно, коли учбовий процес кардинально відрізнявся від сьогоднішнього (для прикладу, про уроки інформатики та комп’ютерні класи тоді мова не йшла). Тобто, питання недостатності навчальних місць постане у найближчому майбутньому.

В перелічених школах офіційно начебто немає другої навчальної зміни проте, всі вони практикують так звану «підзмінку», яка по суті для пересічного громадянина (учня чи його батьків) нічим від тієї ж другої зміни не відрізняється. І це, насправді, є свідченням того, що проблема насправді існує вже навіть сьогодні.

Останні роки кількість учнів у школах постійно зростає. Середня кількість паралелей у перших класах складає 6 (є й 7), а от у випускних – 3 (є й 1). Тобто, в середньому щороку до шкіл прибуває удвічі більше учнів, ніж випускається. І поки що змін даної тенденції не прогнозується: згідно проведеного перепису всі три школи очікують у 2016 році набрати приблизно таку ж кількість першокласників як і у 2015-му.

Зараз великий набір малечі компенсується замалою кількістю найстарших учнів. Але ж прийде час, коли малочисельні старші паралелі випустяться, учні сьогоднішньої молодшої школи перейдуть до старшої, і прийде така ж (нехай трішки менша, враховуючи умови сьогодення) чисельність нових «малюків». Водночас, навіть якщо загальна народжуваність по місту падатиме, то чисельність дітей у нашому мікрорайоні підтримуватиметься за рахунок заселення у нові будинки (забудови тривають і надалі) нових молодих сімей.

На кожній паралелі кількість учнів буде близькою до 200 осіб… І що тоді? Ми тільки по факту зрозуміємо, що треба щось робити? На сьогодні, начебто, проблеми дійсно не спостерігається, але ж треба дивитися трішки далі… Тим більше, що будівництво школи – це питання далеко не одного року.

Сподіваємося на розуміння міської влади щодо необхідності будівництва нової школи та вважаємо за необхідне розробити стратегію реалізації даного проекту, використовуючи кошти бюджету міста й субвенції з державного бюджету, та залучивши до пайової участі забудовників мікрорайону.

За результатами розгляду електронної петиції «Про будівництво школи у 12-му мікрорайоні» повідомляємо наступне.

За інформацією управління освіти і науки Сумської міської ради у 9-12 мікрорайонах, у районі вулиць Інтернаціоналістів, Д. Коротченка, Черепіна, проспекту М. Лушпи проживає 3276 дітей віком від 0 до 6 років. Із них: 1647 дітей (51%) відвідують дитячі садки. У цьому мікрорайоні дошкільні заклади працюють із значним перевантаженням, зокрема, ДНЗ № 2 «Ясочка» (вул. Інтернаціоналістів, 39) розрахований на 260 місць, у закладі виховується 355 дітей, ДНЗ № 8 «Космічний» (проспект М. Лушпи, 34) – 310 місць – виховується 414 дітей, ДНЗ № 18 «Зірниця» (проспект М. Лушпи, 13) – 280 місць – у садочку 393 дитини, ДНЗ № 17 (проспект М. Лушпи, 37) – 285 місць – фактично 380 дітей. У цих мікрорайонах 553 дитини очікують на влаштування до дошкільних навчальних закладах у 2016 році і 241 вже чекають черги на 2017 рік.
У зв`язку із будівництвом у 12 мікрорайоні нових житлових будинків, є потреба у новому дитячому садку, який буде розрахований на 10 вікових груп (2 групи раннього віку і 8 груп для дітей дошкільного віку), на 190 місць.
Рішенням Сумської міської ради від 24.12.2015 № 143-МР «Про міський бюджет на 2016 рік» передбачені кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва дитячого садка у 12 мікрорайоні у сумі 500,0 тис. грн.
Разом з тим, облік дітей дошкільного віку, який щороку проводиться управлінням освіти і науки Сумської міської ради, показує стійку тенденцію до зниження народжуваності дітей за останні роки.
У школах №№ 17, 23, 29 на сьогодні спостерігається деяке збільшення кількості учнів початкових класів, що триватиме ще три роки, як свідчать дані обліку дітей по місту.
Управління освіти і науки Сумської міської ради вважає більш доцільним для задоволення потреб громадян у дошкільній і загальній освіті передбачити у 12 мікрорайоні будівництво не садочка, а навчально-виховного комплексу. Відповідно до статті 9 Закону України «Про загальну середню освіту» навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня» забезпечить реалізацію права громадян на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти (початкова освіта). НВК створить умови для здобуття дітьми дошкільного віку та учням безперервної дошкільної та загальної середньої освіти в обсязі Державних стандартів дошкільної та загальної середньої освіти, розвине їх творчі здібності і нахили. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року № 306 (зі змінами від 27.08.2010 № 768) «Про затвердження Положення про навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» навчально-виховний комплекс створюється за рішенням місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Дошкільний підрозділ навчально-виховного комплексу забезпечить належний рівень дошкільної освіти дітей до 6(7) років відповідно до вимог Базового компоненту дошкільної освіти. Шкільний підрозділ забезпечить відповідний рівень загальноосвітньої підготовки учнів згідно з вимогами Державного стандарту загальної середньої освіти. У складі шкільного підрозділу можуть бути класи з поглибленим вивченням окремих предметів, групи продовженого дня.
Отже, навчально-виховний комплекс забезпечить вирішення проблем щодо розвантаження ДНЗ №№ 2, 8 та забезпечить зменшення контингенту учнів початкових класів ССШ №№ 17, 29, ЗОШ № 23, надасть можливість дітям мікрорайону отримувати початкову освіту за місцем проживання.
Згідно статті 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.
В статті 19-й Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зазначено, що функціональне призначення, режим та параметри забудови однієї чи декількох земельних ділянок, розподіл територій згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами; потребу в підприємствах і закладах обслуговування населення, місце їх розташування визначає детальний план територій.
З метою визначення планувальної організації, просторової композиції та параметрів забудови території 12-го мікрорайону у м. Суми від 19 серпня 2015 року за № 4742-МР було прийнято рішення Сумської міської ради «Про розроблення містобудівної документації «Детальний план території 12-го мікрорайону у м. Суми».
Відповідно до містобудівної документації «План зонування території міста Суми», затвердженої рішенням Сумської міської ради від 06.03.2013року №2180-МР, на вищевказаній території (12 мікрорайон) яка обмежена магістральними вулицями Інтернаціоналістів, Черепіна та Дем’яна Коротченка передбачені навчальні зони. З вищевказаною документацією можливо ознайомитись на сайті міської ради та в приміщенні за адресою: м. Суми, вул. Горького, 21, ІІІ поверх.
Визначення місця розташування вищезазначеного закладу можливе лише при розробленні Детального плану території з наступним його затвердженням у відповідності до діючого законодавства, відповідно до якого в подальшому буде здійснюватися вся забудова 12-го мікрорайону.
На засіданні містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради від 01.04.2016 року було розглянуто «Детальний план території. Забудова частини 12-го мікрорайону по вул. Інтернаціоналістів, 35 в м. Суми», замовником якого є управління капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради. Містобудівна рада вирішила не рекомендувати та не погоджувати для затвердження, а доопрацювати даний проект згідно наданих зауважень, до складу території проектування долучити існуючу забудову.
Враховуючи вищезазначене управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства в межах наданих йому повноважень (організація будівництва, реконструкції, реставрації, капітальний ремонт об’єктів комунального господарства та соціально – культурного призначення, а також розгляд і внесення до відповідних органів виконавчої влади пропозицій до планів і програм будівництва та реконструкції об’єктів на території міста) у разі наявності необхідних коштів буде підготовлено необхідну проектну документацію та виконані роботи щодо будівництва зазначеного об`єкту.