Звільнити Суми від засилля реклами

Суми перенасичені великоформатною зовнішньою рекламою. Її розміщення не керується жодною логікою та принципами, а навпаки є хаотичним та зосередженим в місцях великого скупчення людей та транспорту. Це зменшує естетичну і туристичну привабливість міста, руйнує його унікальний історичний вигляд, відволікає водіїв під час керування авто, збільшує візуальне навантаження на сумчан.
У сукупності надмірна кількість реклами, її агресивність та неможливість ігнорування можуть негативно впливати на людину та її настрій, у певному розумінні, ґвалтуючи її підсвідомість.
І коли в таких містах як Вінниця, Львів, Київ, Харків та інших уже змінюють рекламні конструкції на сучасні та естетично привабливі – в Сумах залишається морально і технічно застарілий непотріб. Згадати лише випадки коли величезні рекламні щити (на Харківській, проспекті Лушпи та проспекті Курському) падали від вітру ледь не на голову та автівки.
Така ситуація є незадовільною! Невже міська влада не може змінити ситуацію і розчистити місто від зношених і вже перекошених рекламних конструкцій?

Вимагаємо негайно вжити заходів в таких напрямках:
1. Негайно демонтувати незаконну рекламу.

2. Вжити заходів щодо зменшення щільності та кількості розміщених рекламних засобів по місту.

3. Зменшити граничні допустимі площі рекламних засобів. Запровадити прозорий форматний принцип розміщення рекламних конструкцій зі зменшенням їх розміру від околиці до центру.

4. Звільнити від реклами історичний центр міста.

5. Повністю заборонити розміщення рекламних конструкцій на острівках безпеки, мостах, шляхопроводах.

6. Заборонити розміщення реклами на фасадах пам’яток архітектури і попередити можливість перекриття історичних будівель рекламними щитами.

Чібісовій Анастасії Олександрівні
chibisovanastasia@gmail.com

Порушене Вами питання регламентується рішенням Сумської міської ради від 25 лютого 2009 року «Про затвердження Порядку утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд на території міста Суми» та рішенням виконавчого комітету СМР від 28 квітня 2016 року «Про затвердження Правил розміщення вивісок в м. Суми».
З метою поліпшення естетичного вигляду фасадів будинків та споруд на території міста Суми та впорядкування роботи по утриманню, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд на території м. Суми Управління архітектури та містобудування в межах повноважень здійснює контрольні заходи:
- в процесі розробки знаходиться Комплексна схема розміщення рекламних засобів із зонування території м. Суми, в якій будуть враховані формати та зовнішній вигляд рекламних конструкцій відповідно до зони в якій вони розміщуються з обов’язковим благоустроєм прилеглої до них території ;
- винесено на розгляд виконавчого комітету проект рішення «Про демонтаж рекламних засобів в м. Суми».
Управління поділяє Ваше занепокоєння і враховуватиме Ваші зауваження при здійсненні своїх повноважень в сфері естетики міського середовища та благоустрою міста, а саме приведення у відповідність діючих правил реклами в м. Суми.

Міський голова О.М. Лисенко

Петицію підписали 263 особи з 250 необхідних.