Зупинити "омолодження" дерев в Тернополі

ЕКОЛОГІЯ

В Тернополі вирішують проблему великих дерев, що сильно розрослися (бо не було належного догляду, вчасної санітарної обрізки) або стали аварійними, через сухі гілки, кардинально. Часто звучить термін "омолодження дерев" або "топінг" - знищення всієї маси крони. Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність - не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни.

Обрізання виконується людьми, які не є фахівцями, без дотримання елементарних норм, на зразок збереження не менше 50% обсягу крони і обрізки в належний час року і тільки тих порід дерев, яким це показано.
Обрізані невірним способом дерева в більшості випадків гинуть за 1-3 роки. Зате вирішується "проблема" з листям - його не потрібно збирати і вивозити.

Пропонуємо заходи для вирішення проблеии. В першу чергу потрібно робити санітарну обрізку дерев фаховою, як це є в європейських містах. Розробити чіткі правила для комунальників, за якими буде здійснюватись догляд за всіма деревами в місті.

Ввести мораторій на омолоджуючу обрізку здорових дерев, та ввести покарання за порушення, що призводять до загибелі дерев.

Налагодити комунікацію з мешканцями з питань озеленення - інформувати про плани щодо обрізок та замін дерев.

Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає.

Створити групу з фахівців-дендрологів та з представників громадськості для розробки програми комплексного озеленення Тернополя: з аналізом існуючого стану, виявленням проблем, механізмами їх вирішення, загальної концепції озеленення.

Детальніше про топінг: http://www.zbudovano.te.ua/Article/1118

Інформуємо, що петиція "Зупинити "омолодження" дерев в Тернополі" розглянута на засіданні виконавчого комітету, за результатами якого прийнято рішення №647 від 03.07.2019 року https://tmrada.gov.ua/vikonavchiy-komitet/rishennya-vikonavchogo-komitetu-2019/30701.html