+ ще 192 громади!

Освітня програма для дітей "Екологічна безпека"

ЕКОЛОГІЯ

В умовах глобального забруднення довкілля, загального потепління та катастрофічного впливу пластику на природу пропонуємо створити та впровадити в ДНЗ та школах м. Тернополя освітню програму для дітей шкільного та дошкільного віку з напряму екологічної безпеки, а саме:
- введеня в ДНЗ та школах м. Тернополя предмету/напряму/факультативу "Екологічна безпека", що формуватиме навики та компетенції в дітей та молоді щодо актуальності, необхідності та доцільності правильної утилізації відходів та можливого вторинного їх використання;
- використання знань та вмінь на практиці через використання сортування сміття та пошуку найбільш дієвих і ефективних шляхів для утилізації відходів (розміщення на території навчальних закладів контейнерів для сортування сміття та використання компостних ящиків для біовідходів, тощо);
- формування правильних звичок у дітей щодо утилізації та сортування сміття та просвітницька діяльність серед дітей та молоді;
- розробка наукових проектів в сфері екологічної безпеки та створення ініціативних груп щодо популяризації "еко життя"

Дата створення:

Управлінням освіти і науки Тернопільської міської ради розглянуто електронну петицію «Освітня програма для дітей «Екологічна безпека».
Доводимо до вашого відома, що згідно з Державним стандартом базової та повної загальної середньої освіти, предмети природничого циклу передбачають засвоєння учнями знань про екологічну безпеку, формування екологічної грамотності та здорового способу життя.
При викладанні усіх предметів шкільного компоненту передбачається реалізація наскрізної лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток» – формування в учнів соціальної активності, відповідальності й екологічної свідомості, у результаті яких вони дбайливо й відповідально ставитимуться до довкілля. Мета цієї наскрізної лінії – «сфокусувати» увагу й зусилля вчителів - предметників, класних керівників, зрештою, усього педагогічного колективу на досягненні життєво важливої для учня й суспільства мети - формування однієї з ключових компетентностей - екологічної грамотності і здорового життя, що передбачає уміння розумно та раціонально користуватися природними ресурсами в рамках сталого розвитку, усвідомлення ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини, здатність і бажання дотримуватися здорового способу життя.
В закладах освіти міста екологічній освіті та вихованню приділяється належна увага. Створена мережа екоклубів, школярі беруть участь у екологічних конкурсах, реалізації екологічних програм, проектів різного рівня, здійснюють науково-дослідницьку діяльність екологічного спрямування.
Протягом 2018/2019 н.р. у закладах освіти міста Тернополя успішно реалізовані проекти та програми:
Zero Waste School, орг. Klitschko Foundation за підтримки фундації Coca-Cola (формування екологічної культури, культуру сортування відходів);
- Міжнародна програми «HealthySchools: заради здорових і радісних школярів» Програма організована Центром «Розвиток КСВ» у рамках програми Mondelēz International Foundation за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Інституту модернізації змісту освіти та Національного олімпійського комітету;
-міжнародний та регіональний проект «Школа сприяння здоров’я» (Міжнародний проект Європейської Комісії, Європейського Бюро
Всесвітньої організації охорони здоров'я та Ради Європи
«Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю»)
- молодіжний проект з енергозбереження «Енергія і середовище» у 2018-2019 н. р»;
- участь у Всеукраїнському конкурсі експериментально-дослідницьких робіт із природознавства «Юний дослідник», які мають екологічний зміст;
- участь у наукових пікніках в рамках Польсько-українського проекту «ScientificFun – наукові пікніки в Україні»;
- участь в реалізації комплексної міської Програми «Здоров’я громади» на 2019-2021 роки
- участь у реалізації спільного проекту Тернопільського національного економічного університету щодо створення екологічного рейтингу закладів загальної середньої освіти області та формування бази їх екологічних паспортів;
- участь у створенні та реалізації загальноміського проекту «Екологічно сприятливе місто зусиллями громади», який є платформою для розвитку еко-трендів у середовищі міста.

Станом на 19 січня петицію підписали 32 особи з 300 необхідних.