У Тернополі протягом останнього часу спостерігається бум на встановлення готових торгових кіосків та будівництво нових павільйонів прямо на місці. У різних районах міста їх стало так багато, що ці території поволі почали перетворюватись на базари. Зазвичай це зупинки громадського транспорту. Такі негативні приклади можна побачити біля Збаразького кільця, на вулиці Київській. А чого вартий базар, у який перетворилась зупинка "Вул. 15 Квітня" (в напрямку зуп. "Вул. Київська")... Про вулиці Живова та Шептицького годі говорити.

Переважно такі кіоски та павільйони розміщуються хаотично, на будь-якій вільній від іншої забудови земельній ділянці. Зазвичай це тротуари та газони. У деяких випадках такі МАФи стоять впритул до пішохідних переходів, а також з іншими порушеннями.

Найбільше клопотів МАФи створюють комунальникам, адже для усунення причини поломки їм перед тим потрібно усувати сам кіоск.

Куди гірше, коли перед встановленням такого МАФу заливається фундамент. Тоді навіть після його демонтажу залишається "слід", який доволі дорого і важко "вивести".

Загалом ці всі "малі архітектурні форми" дуже сильно псують естетичний вигляд міста. Усі вони дуже різні за архітектурним стилем та матеріалами їх будівництва.

Для вирішення цих проблем пропоную наступне:

1. Передбачити у Генплані зони, де можна, а де не можна встановлювати МАФи - кіоски та павільйони (торгівля та надання послуг).

2. Визначити конкретні земельні ділянки, де можна встановлювати такі МАФи, а не шляхом пошуку вільної земельної ділянки по факту звернення підприємця.

3. Визначити площу земельних ділянок під такі МАФи, щоб у майбутньому навколо них не виростали нові.

4. Визначити кілька типових дизайнів для таких МАФів, який повинен бути затверджений на раді архітекторів, а також на сесії міської ради. Якщо це торгова мережа зі своїм корпоративним стилем, то для створення проекту залучається професійний архітектор. Потім цей проект повинен бути затверджений на раді архітекторів, а також на сесії міської ради.

5. Заборонити заливати фундаменти під такі МАФи.

6. Передбачити проведення громадських слухань щодо встановлення чи будівництва таких МАФів за участю депутата від округу та мешканців округу, насамперед - навколишніх будинків.

7. Стимулювати підприємців малого бізнесу не МАФи будувати/встановлювати, а об'єднуватися, щоб ті разом будувати нові торгові комплекси або викупляли торгові площі в існуючих.

Зараз же торгові кіоски та павільйони ростуть, як гриби після дощу, оскільки дозвіл на їх встановлення досить легко отримати, а у самій сфері таких МАФів панує бардак. Говорячи про рух до Європи, Тернопіль поступово перетворюється на Азію, в гіршому її розумінні.

Якщо Тернопіль прагне до Європи, то потрібно лад наводити відповідний. Малий бізнес за кордоном ніхто не відміняв, але такого хаосу, як у нас, там немає.

Марчевському А.О.

Вашу електронну петицію від 28.03.2016р. на тему: «МАФи: встановити жорсткі правила та суттєві обмеження щодо встановлення торгових кіосків» розглянуто виконавчими органами міської ради.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
З метою впорядкування розміщення об’єктів дрібно роздрібної торгівлі та тимчасових споруд побутового призначення, розпорядженням міського голови від 11.01.2016р. №8 створено постійно діючу комісію, яка розглядає звернення суб’єктів господарювання щодо внесення змін та доповнень до переліку місць для розміщення об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, затвердженого рішенням сесії міської ради. До роботи комісії залучаються депутати, на окрузі яких можливе розташування об’єктів дрібнороздрібної торгівлі. Площа земельної ділянки та місце розташування тимчасової споруди визначається на підставі викопіювання, погодженого управлінням архітектури, містобудування та кадастру.
Відділу земельних ресурсів доручено готувати проекти рішень міської ради щодо внесення змін та доповнень до переліку місць для розміщення об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, затвердженого рішенням сесії міської ради, виключно на підставі листа за підписом голови комісії.
Управління містобудування, архітектури та кадастру при розміщенні тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Тернополя керується ст.28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №244 від 21.10.2011 р., зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за №1330/20068.
Зразки зовнішнього вигляду торгових павільйонів та кіосків затверджені рішенням виконавчого комітету міської ради від 18.05.2011р. №878 «Про затвердження зразка зовнішнього вигляду торгових павільйонів та кіосків в м. Тернополі».
Повідомляємо, що при розгляді звернень суб’єктів господарювання щодо розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Тернополя, комісією буде враховано пропозиції, викладені в петиції.
Додатково інформуємо, що на сьогоднішній день мають місце факти встановлення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності без дозвільних документів, передбачених чинним законодавством, рішеннями міської ради та виконавчого комітету міської ради. При виявленні комісією таких незаконно встановлених об’єктів, відділом земельних ресурсів готується проект рішення виконавчого комітету міської ради щодо усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування, яким затверджується перелік об’єктів, що підлягають демонтажу.

Заступник міського голови
з питань діяльності