ІНШІ

Всім відомо, що Тернопіль - місто з багатою історією. Також відомо, що у центральній частині міста є система підземель, яку використовували ще давні мешканці, рятуючись від татарських набігів. Плюс по своїй суті вона є унікальною, адже відомо, що частина ходів була збудована під руслом річки.
Обурює, що протягом тривалого часу місцева влада нічого не робила для дослідження цієї пам'ятки, що є по-суті - злочином!
Тому, наполягаю на тому, щоб організувати дослідження підземель, провести їх реставрацію де необхідно, та організувати відповідні туристичні маршрути!
Це позитивно вплине на розвиток туристичної галузі в місті та області, покращить інвестиційну привабливість та збереже таку важливу та цікаву місцеву історичну пам'ятку.

Кіру А.В.

У відповідь на Вашу петицію «Провести дослідження тернопільських підземель та розробити відповідні туристичні маршрути» повідомляємо наступне.
Повідомлення на тему існування підземель під Тернополем неодноразово з’являлися у ЗМІ. Після серії публікацій у пресі, у 1998 році у місті працювала ініціативна група ентузіастів-фахівців до якої входили архітектори, конструктори, спелеологи, будівельники. Але їм не вдалося провести дослідження через відсутність фінансування. В подальшому на вивчення даного питання в бюджетах міста чи області кошти також не закладалися.
На даний момент, офіційних документів про наявність підземель та їх схему немає. В останні роки дослідженням даного питання займалися науковці Тернопільського національного педагогічного університету, а також фахівці Тернопільська обласна інспекція охорони пам'яток історії та культури.
Тернопільська міська рада поділяє точку зору важливості дослідження підземель Тернополя. Однак, на даний момент, внаслідок обмеженості бюджету закласти кошти на відповідні роботи не є можливим. Тому пропонуємо для вивчення даного питання та можливості його реалізації залучити науковців та громадських активістів.

Заступник міського голови з питань В.Є. Дідич
діяльності виконавчих органів ради