По сьогоднішній день процес декомунізації, який розпочато декілька років тому, не добрався до багатьох вулиць та інших об'єктів благоустрою Тернополя. Зокрема, вулиця Макаренка названа на честь Антона Семеновича Макаренка - українського радянського педагога і письменника, засновника системи дитячо-підліткового виховання, який свого часу був керівником дитячих виправних закладів, призначений на посаду наказом НКВС. До кінця свого життя А.С.Макаренко проповідував комсомольську ідеологію серед "тяжких" підлітків та керував низкою радянських підліткових виправних таборів. Можливо нікому на думку не спадало, що назва цієї вулиці також теоретично підпадає під процес декомунізації, але тут є одна вагома обставина, - на цій вулиці проживав Герой України, тернополянин, доброволець Віктор Володимирович Стефанович, позивний "Вік", 10.05.1987р.н., боєць 8 батальйону Добровольчого Українського Корпусу "Аратта", який загинув в бою 15 червня 2015р. поблизу с.Широкине Волноваського району Донецької області.
У грудні 2014 року пішов добровольцем на фронт. Неодружений, залишилась мати та молодший брат.
Найменше, що ми можемо зараз зробити для вшанування пам'яті Віктора Стефановича - увіковічнити його ім'я та розказувати своїм нащадкам про героїзм та самовідданість добровольців, які за покликом серця в числі перших пішли воювати з окупантом на Сході України.
Пропоную перейменувати цю вулицю на честь загиблого тернополянина Віктора Стефановича, про що Тернопільська міська рада неодмінно має винести рішення на черговій сесії.

Бойко К.М.

Петиція від 08.01.2017р. «Перейменувати вулицю Макаренка в Тернополі на честь загиблого добровольця Віктора Стефановича», яка набрала необхідну кількість голосів розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Відповідно до Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» визначано підстави та порядок присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій.
Станом на даний час в сформованій житловій забудові міста з існуючими найменуваннями вулиць, прийняття рішення про перейменування однієї з вулиць створить значний об’єм зміни документів у мешканців даної вулиці.
Додатково повідомляємо, що розробникам детальних планів територій житлових мікрорайонів міста Тернополя буде запропоновано врахувати пропозицію стосовно найменування однієї із проектних вулиць іменем Віктора Стефановича.

Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради Остапчук В.О.

Бесага Василь Йосипович, 40-41-45