+ ще 164 громади!

Збереження паркових зон.

Закликаю долучитись до збереження парків, припинити будівництво у паркових зонах!
Паркова зона - це спеціальна обмежена природна або штучна територія, виділена переважно з метою рекреації, відпочинку. Територія де людина в сучасному урбанізованому світі може хоча б трішки побути у гармонії з природою.
Рівень урбанізації призводить до того, що міста та передмістя
займають весь вільний простір, витісняючи природний ландшафт. У наші
дні урбанізація стала одним з основних факторів забруднення навколиш-
нього середовища. Саме з нею пов’язано більше 75% загального обсягу
забруднення. Міста суттєво впливають на екологічний стан регіону.
Україна як держава прагне увійти у європейські структури, надає значної уваги проблемам охорони навколишнього природного середовища та біорізноманіття.
В Україні за останні роки паркова мережа перебуває у стадії регресії,
практично не розвивається, йде невпинний процес її занепаду та
скорочення: відбулася руйнація структури мережі, зменшення базових
паркових комплексів, районних та міських парків.
Сьогодні парк представляє складний елемент міського середовища
з не менш складною структурою. Попри це слід також зауважити, що
парки залишаються найдоступнішими місцями дозвілля, розрахованими
на відвідувачів будь - якого віку та соціального стану, спроможними
надати населенню різноманітні культурно - просвітні, видовищні, спортивні,
рекреаційні послуги. У нас накопичені цінності садово - паркового
мистецтва, які вимагають не тільки осмислення, а й творчого розвитку.
Очевидними є нові вимоги, які людство висуває до парків. Сьогодні настає
потреба у створенні оптимальних і перспективних моделей парків
та обґрунтованих планів розвитку паркової галузі в напрямку створення
інноваційних комплексів, які б мали значно ширші можливості для здійснення соціально - культурного впливу й спрямовані на урізноманітнення існуючої типової структури парків відповідно до кращих світових взірців та практики вітчизняного паркобудівництва, з урахуванням духовного розвитку, менталітету, традицій українського народу.
Збережемо наш спільний дім!

Громадянці м. Тернополя
Бондзюх Надії Богданівні

Розглянувши Вашу петицію, щодо збереження паркових зон повідомляємо, що у 2013 році Тернопільською міською радою затверджено Концепцію комплексного озеленення міста Тернополя (далі – Концепція), основною ціллю якої є охорона, збереження та відтворення існуючих зелених насаджень, їх гармонійне поєднання з урболандшафтом, утримання у здоровому впорядкованому стані, створення та формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень, що забезпечить збалансований розвиток міської зеленої зони та виконання нею екологічних, соціально-економічних та урбаністично-планувальних функцій.
Відповідно до Концепції, щорічно, в рамках проходження двомісячників благоустрою міською радою організовуються заходи із озеленення території міста, в т.ч. і в межах паркових зон. Так, за період з 2014 року та станом на сьогоднішній день на території міських парків висаджено близько 700 одиниць рідкісних екзотичних насаджень.
Одночасно інформуємо, що на відповідне замовлення Тернопільської міської ради фахівцями Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя виконано проектні роботи «м. Тернопіль. Схема перспективного озеленення території міста», що є складовою містобудівної документації. Дана робота серед іншого містить загальну характеристику існуючого стану озеленення території міста різного функціонального призначення (зелені насадження загального та обмеженого користування, насадження спеціального призначення), розрахунок нормативної площі зелених насаджень загального користування, показник озеленення.

Заступник міського голови з питань
діяльності виконавчих органів ради Л.О.Бицюра

Смик О.І., тел.(0352) 52-67-32
Соколовський О.І., тел.(0352) 25-49-34

Петицію підписали 321 особа з 300 необхідних.