За встановлення меморіальної дошки Юстині Шидловській - першій тернопільській волонтерці

Звертаємось до міського голови Тернополя Сергія Надала та депутатського корпусу Тернопільської міської ради з ініціативою щодо встановлення меморіальної дошки представниці українського національно-просвітницького руху першої половини ХХ століття Юстині Шидловській на стіні будівлі колишньої "Подільської Гостинниці" у Тернополі (теперішня адреса: бульвар Тараса Шевченка, 23).

Ім’я Юстини Шидловської несправедливо забуте сучасниками. Непересічна українська жінка, заробивши свої статки у Канаді, на заробітках, повернулася із чоловіком на Галичину, відкривши знану у всій Європі "Подільську Гостинницю". Пані Юстина сприяла і меценатувала тернопільським театралам, давши згоду перед кіносеансами влаштовувати так звані Тернопільські театральні вечори - одноактові короткі україномовні спектаклі.

Окрім бізнесу та сприяння мистецькому середовищу, пані Юстина Шидловська мала чітку проукраїнську позицію, була щирою патріоткою і вочевидь, підтримувала зв'язки зі спецслужбами УНР. Пізніше співпрацювала із ОУН. Достеменно відомо, що пані Юстина підтримувала політичних в'язнів-українців, допомагала їм після звільнення із тюрми, переховувала і давала їм прихисток у своїй гостинниці. Очолювала Союз Українок, дбала про тернопільське жіноцтво, ставши організаторкою першого дитячого садочка у місті.

Звертаємось із пропозицією щодо встановлення меморіальної дошки Юстині Шидловській на приміщенні об’єкту комунальної власності міста Тернополя (бульвар Шевченка, 23), а також, звертаємо увагу на необхідності ширшого формату пошанування імені цієї непересічної особистості в освітніх та мистецьких закладах міста і області, серед усієї тернопільської громади.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 23 липня петицію підписали 50 осіб з 300 необхідних.