+ ще 161 громадa!

Про зміну місця розташування пам`ятника жертвам Голодоморів та відповідність умовам конкурсу

ГО "Наше місто -рідний дім" ініціює зміну місця розташування пам'ятника жертвам Голодомору. Затвердження нового місцезнаходження має відбуватися після проведення консультацій з громадськістю.
Крім того, ми вимагаємо проведення конкурсу з відбору макету з дотриманням всіх відповідних процедур та з подальшим виготовленням меморіалу згідно цього макету.

ГО «Наше місто-рідний дім» М. СТАШИНІЙ-НЕЙМЕТ
mvsneymet@gmail.com

Реагуючи на електронну петицію «Про зміну місця розташування пам’ятника жертвам Голодоморів та відповідність умовам конкурсу», оприлюднену 26 листопада 2018 року і яка зібрала необхідну для розгляду кількість голосів, Ужгородська міська рада інформує, що ініціатива щодо зміни місця розташування пам’ятника може бути розглянута на черговому засіданні науково-художньої ради при виконавчому комітеті Ужгородської міської ради за наявності пропозицій щодо іншого місця розташування.
Порядок і процедура розгляду пропозицій, документів та матеріалів, що потребують вивчення та затвердження науково-художньою радою, визначенні Положенням про раду і є наступними:
- подання заяви з аргументацією по суті питання із визначенням джерел фінансування втілення проекту;
- подання документів до матеріалів, що потребують розгляду, вивчення та затвердження науково-художньою радою до відділу культури управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради;
- інформування членів науково-художньої ради про нагальну потребу проведення засідання головою науково-художньою ради;
- призначення дати проведення засідання ради з урахуванням пропозицій членів ради протягом місяця з дати подання належно оформлених документів та матеріалів;
- формування порядку денного засідання у строк не пізніше ніж 5 днів до засідання;
- оформлення протоколу про хід обговорення питань порядку денного засідання у строк не пізніше ніж 5 днів після засідання.
Вимоги до матеріалів, що представляються на розгляд визначені Положенням і є наступними:
- матеріали художньо-архітектурного рішення, плани, перспектива благоустрою, малих художніх форм, декоративно-прикладного мистецтва подаються у графічному вигляді, в об’ємі, достатньому для чіткої уяви про концепцію, художнє рішення та архітектурну прив’язку до середовища;
- матеріали з монументальної скульптури подаються у вигляді ескізів у м’якому матеріалі та доповнюючих графічних матеріалів по прив’язці скульптури до архітектурно-просторового середовища (екстер’єру) чи у вигляді макету.
У змісті електронної петиції чіткої пропозиції щодо зміни місця розташування пам’ятника жертвам Голодоморів не зазначено.
По суті питання щодо проведення консультацій з громадськістю щодо визначення іншого місця розташування пам’ятника, повідомляємо, що дане питання може бути ініційоване ГО «Наше місто – рідний дім» з метою внесення консолідованої та узгодженої громадськістю пропозиції на розгляд науково-художньої ради.
З огляду на вищезазначене, Ужгородська міська рада інформує, що засідання науково-художньої ради може бути призначене після подання належно оформлених документів та матеріалів по суті питання щодо зміни місця розташування пам’ятника.
Монумент «Свіча пам`яті» на вшанування жертв Голодомору 1932-33 років виготовлено та встановлено згідно проекту авторського колективу Ігоря Гречаника (скульптор) та Людмили Гречаник (архітектор), який було обрано шляхом всеукраїнського конкурсу, оголошеного департаментом культури Закарпатської ОДА. Роботи по виготовленню та встановленню монументу разом із роботами з облаштування прилеглої території виконані та профінансовані у повному обсязі із коштів державної субвенції.
Враховуючи вищезазначене проведення конкурсу з відбору нового макету монументу та його виготовлення видається не доцільним з огляду на необхідність видатків з бюджету міста.

Міський голова Б. АНДРІЇВ

Ольга Василиндра 35131

Петицію підписали 263 особи з 250 необхідних.