Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Ужгород

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Останнім часом у нашому місті спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми
міста Ужгорода та заборонити їх безпричинні жорстокі
вбивства . Взявши за приклад практику м.Львова, м.Києва, м.Одеси та інших європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природньої дератизації - знищення гризунів, що є
рознощиками багатьох інфекцій. Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної стерилізації, вакцинації, реєстрації ,облаштування домівок та доступних поїлок.
Що потрібно зробити?
Відповідним рішенням міської ради проголосити котів співмешканцями Ужгороду – повноправними вільними жителями, частиною екосистеми міста Ужгорода.
Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити
відповідні доповнення до повноважень.
Ужгород – повинен стати справжнім гуманним містом з європейськими цінностями !
Пропонований проект рішення Про заходи захисту котів
від жорстокого поводження на території Ужгородської міської ради З метою забезпечення реалізації у м. Ужгороді Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“
Ужгородська міська рада повинна вирішити:
1. Заборонити вилов безпритульних котів на території м. Ужгорода, за винятком:
1.1. Необхідності вжиття заходів регулювання чисельності
безпритульних котів у м.Ужгород способом стерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою перевлаштування їх до нових власників із залученням представників громадських обʼєднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.
1.2. Обставин, що створюють загрозу життю, здоровʼю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозооносних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.
2. Відповідальним особам, які в структурах житлово-
Експлуатаційних підприємств (комунальних, ОСББ) чи організацій всіх форм власності уповноважені забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і
навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та позбавляє
її опіки представників громадських обʼєднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження),
що може загрожувати їм загибеллю.
3. Відділу житлово-комунального господарства та транспорту:
3.1. Забезпечити регулювання чисельності котів у м. Ужгород шляхом стерилізації з їх обовʼязковою вакцинацією та відповідною візуальною ідентифікацією за рахунок позабюджетних коштів та коштів, передбачених у
міському бюджеті м.Ужгород на відповідний рік.
3.2. Запровадити систему взаємодії з громадськими обʼєднаннями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, для ефективного контролю
стану і чисельності популяції безпритульних котів.
3.3. Зобовʼязати обслуговуючі комунальні господарства, МЖЦ і ОСББ не створювати навмисних перешкод для
виконання котами функції природної дератизації, даючи їм доступ до комірних і підвальних приміщень.
3.4. У випадках отримання звернень громадян щодо наявності обставин, що створюють загрозу життю, здоровʼю та безпеці людей, причиною яких зазначено наявність безпритульних котів у нежитлових приміщеннях,
спрямовувати копію звернення до громадських обʼєднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, з метою залучення представників
цих організацій, а також опікунів вуличних котів до безпосереднього вирішення питань на місцях виникнення
зазначених вище обставин, а також забезпечення переміщення безпритульних котів у притулок або на іншу
соціально та санітарно прийнятну територію у разі такої необхідності.
3.5. Забезпечити інформування громадян про зміст цього рішення та відповідні положення Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“, а також про спосіб врегулювання будь-яких відповідних конфліктних
ситуацій шляхом письмового чи усного звернення в уповноважений підрозділ відділу житлового-комунального
господарства та транспорту.
3.6. Рекомендувати адміністраціям підприємств, установ та організацій звертатись до відділу житлового-комунального господарства та транспорту за сприянням у
здійсненні стерилізації та ідентифікації безпритульних котів.
3.7. Спільно з представниками громадських обʼєднань,
статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, розробити механізм реалізації цього рішення
через впровадження інституту опікунства.
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на відділ житлово-комунального господарства та транспорту.

Станом на 11 червня 2019 року електронна петиція ««Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Ужгород»» зібрала 253 голосів з необхідних 250 голосі та прийнята до розгляду.