+ ще 183 громади!

Вшанувати пам'ять Левка Лук'яненка: перейменувати вулицю Льва Толстого

ІНШІ

15 серпня виповнилось 40 днів від часу смерті героя боротьби за Незалежність України, в'язня радянських таборів Левка Лук'яненка. Він розпочав боротьбу за волю України ще в 50-х роках, у часи найбільшої зневіри в тому, що Українська Держава може відновитися. За свій вибір і свої переконання отримав 27 років заслання. Левко Лук'яненко поставив крапку в історії нелюдського радянського режиму - написав Акт проголошення Незалежності України, з якого і почалася сучасна історія нашої держави. У грудні 1991-го на референдумі цей документ підтримали більше 90% громадян України. Саме такі герої найбільш актуальні для нашого часу, коли Україна обороняється від російської агресії.

Народи, які поважають себе і свою історію, масштабно вшановують батьків-засновників своєї державності. Так, портрет першого Президента США Джорджа Вашингтона, якого вважають батьком-засновником США, можемо побачити на доларових банкнотах і центах, на його честь названо велику кількість топонімів (включно зі столицею США - м. Вашингтон). Так само широко шанують американці і третього Президента США Томаса Джефферсона, який був автором Декларації про Незалежність США. Можна наводити безліч прикладів, але очевидним лишається одне: площа в центрі столиці України має носити ім'я видатного українця.

Чому саме вулиця Льва Толстого?
1. Ім'я Льва Толстого нерозривно пов'язано з імперським міфом про єдиний народ, в який росіяни включають і українців. Найкраща ілюстрація цього - в 1991 році в Радянському Союзі була випущена ювілейна монета "500-летие единого русского государства", де на аверсі зображений письменник Лев Толстой. Також в цій серії вийшли монети з російськими правителями Петром I, Олександром І, Олександром ІІ.
Творчістю Льва Толстого захоплювався Ленін, саме тому радянські ідеологи приділяли багато уваги вшануванню пам'яті Льва Толстого. Саме тому в центрі Ужгорода і з'явилась назва вулиця Льва Толстого, яка не притаманна для топоніміки міста.
2. У Льва Толстого є країна, яка може вшанувати письменника на високому рівні, наприклад назвати його іменем вулицю, площу чи станцію метро. Ця країна називається Росія.
До речі, у Росії є райони і села, названі на честь Льва Толстого. Натомість немає іншої країни, крім України, яка належним чином вшанує пам'ять Левка Лук'яненка. Вільна Україна - це була мрія і життєва ціль Левка Лук'яненка, це коштувало йому третини власного життя в радянських таборах.
3. Попереднє обговорення показало, що ініціатива такого перейменування має широку підтримку в середовищах
- військових та добровольців;
- волонтерів та громадян, які допомагають фронту;
- громадських діячів;
- вірян українських церков;
- футбольних фанатів тощо.

Назвати вулицю Льва Толстого - це найменше, що ми можемо зробити для гідного вшанування пам'яті справжнього Героя України Левка Лук'яненка.
На підставі викладеного пропоную Ужгородській міській раді:
- перейменувати вулицю Льва Толстого на честь Левка Лук'яненка.

Дата створення:

Дана електронна петиція зібрала 94 голоси з необхідних 250 голосі. Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» електронна петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як звернення громадян відповідно до Закону. Ваша петиція буде розглянута, як звернення громадян.

Станом на 21 жовтня петицію підписали 94 особи з 250 необхідних.