Щодо проведення капітального ремонту вулиць Козацька, Преображенська, Зелена, Княжа, Лістрового

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Дороги, які розташовані по вулицях: Козацька, Преображенська, Зелена, Княжа, Лістрового у м. Васильків Київської області (надалі – «дорога») знаходиться у дуже аварійному стані та потребують капітального ремонту. Асфальтне покриття зазначеної дороги практично повністю зруйноване, на дорозі багато вибоїн та ям, що представляє собою небезпеку як для пішого пересування, так і для пересування на транспорті.
Крім того, слід зазначити, що вказана дорога має важливе місцеве значення, так як дана дорога є альтернативною дорогою у випадку перекриття центральної дороги м. Василькова, тобто є дорогою, яка використовується, як об’їзна, за умови коли під час національних/релігійних/місцевих свят перекривається головна дорога, що проходить по вулиці Декабристів у місті Васильків Київської області. В зв’язку із чим поточний аварійний стан вказаної дороги є небезпечним для суспільства та потребує вжиття заходів щодо його усунення шляхом здійснення капітального ремонту зазначеної дороги.
Відповідно до вимог встановлених ДСТУ 3587-97, а саме: покриття проїзної частини не повинно мати осідань, вибоїн, напливів чи інших деформацій, що утруднюють рух транспортних засобів. Стан покриття проїзної частини та інших елементів дороги повинні перевірятися організаціями, які їх експлуатують, – щодекадно. Гранична глибина окремих осідань, вибоїн не повинна перевищувати 4 см для доріг І – III категорій і груп А, Б вулиць і доріг населених пунктів; 6 см – для решти категорій і груп. Гранична висота напливів не повинна перевищувати 2 см для доріг І – III категорій і груп А, Б і В вулиць і доріг населених пунктів; 4 см – для решти категорій і груп.
Мешканці, які проживають на вищезазначених вулицях міста Васильків повідомляють, що неодноразово проведений ямковий ремонт даної дороги не дає жодних результатів, проводить неякісно та не в повному обсязі. Вже на протязі 20 (двадцяти) років жодного капітального ремонту даної дороги не проводилось.
Згідно із статтею 16 зазначеного Закону №2862 встановлено, що вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю. Зокрема, стаття 17 Закону №2862 передбачає, що управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони знаходяться. В зв’язку із чим, обов’язок щодо проведення капітального ремонту вищенаведеної дороги покладено на Васильківську міську раду.
Також доречно зазначити, що згідно із статтею 31 Закону України №280/97-ВР від 21.05.1997р. «Про місцеве самоврядування в Україні» (надалі – «Закон №280/97») встановлено, що виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва здійснюють за рахунок власних коштів і на пайових засадах будівництва, реконструкції і ремонту об'єктів комунального господарства та соціально-культурного призначення, жилих будинків, шляхів місцевого значення, а також капітального та поточного ремонту вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення.
Згідно із статтею 44 Закону №280/97 встановлено, що районні та обласні ради делегують відповідним місцевим державним адміністраціям такі повноваження на договірних засадах коштів підприємств, установ та організацій, розташованих на відповідній території, і населення, а також бюджетних коштів на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання на пайових засадах об'єктів соціальної і виробничої інфраструктури, шляхів місцевого значення, на капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах) та на заходи щодо охорони праці та охорони навколишнього природного середовища.
Також, згідно із підпунктом 8 статті 20 Закону №2862 встановлено, що органи місцевого самоврядування, зокрема Васильківська міська рада, в частині управління функціонуванням і розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів можуть здійснювати капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення, за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів. Статтею 40 Закону №2862 визначено, що капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення, може здійснюватися за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів як співфінансування на договірних засадах.
Крім того доречно зазначити, що згідно із частиною «в» підпункту 10 статті 91 Бюджетного кодексу України встановлено, що видатки місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, а також капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).
Враховуючи вищезазначене, та керуючись Конституцiєю України та Законом України «Про звернення громадян»
ПРОСИМО:
1. Провести повну та всебiчну перевірку викладених у заяві фактів. Виявити відповідальну особу, органу мiсцевого самоврядування, за утримання зазначеного дороги - що не відповідає діючим стандартам, відповідно до своїх повноважень звернутися до особи з вимогою усунути порушень правил утримання автомобільних доріг та вулиць.
2. Виявлену посадову особу відповідальну за недотримання правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху при утриманні зазначеної ділянки проспекту притягти до адмiнiстративної вiдповiдальностi, якщо в ходi перевiрки буде встановлено що вiдповiдальнiй особi було вiдомо про стан дорожнього покриття, та вона не вжила заходiв.
3. Винести на розгляд та прийняти рішення ради про затвердження програми щодо проведення капітального ремонту дороги, яка прокладена по вулицях: Козацька, Преображенська, Зелена, Княжа, Лістрового у м. Васильків.
4. Винести на розгляд та прийняти рішення ради про місцевий бюджет в частині фінансування проведення капітального ремонту дороги, яка прокладена по вулицях: Козацька, Преображенська, Зелена, Княжа, Лістрового у м. Васильків.
5. Організувати та провести капітальний ремонт дороги, яка прокладена по вулицях: Козацька, Преображенська, Зелена, Княжа, Лістрового у м. Васильків.

Дата створення:

Станом на 21 вересня петицію підписали 34 особи з 100 необхідних.