Врятувати автентичний комплекс Вінницької арки від "надлишкового" покращення

Архітектурний ансамбль вхiдної групи центрального міського парку в Вінниці, за думкою провідних дослідників в галузі архітектури, входить до топ-5 найкращих і найцінніших об'єктів післявоєнного модернізму України. Спадщина епохи так званої “відлиги” в Україні представляє собою цінний шар як для дослідження, так і для збереження. Архітектуру 60-х років ХХ століття експерти та громадськість вважає цінною у всьому світі.
Цей об'єкт, за належного захисту, у тому числі наданні йому пам'яткоохоронного статусу та консерваційних робіт, може посісти місце у плеяді світового післявоєнного модернізму. Реконструкція самого об'єкту та середовища навколо нього може призвезти до позбавлення його оригінальності та автентики. Закликаємо не робити кроків, що зашкодять збереженню автентичності об'єкта і зроблять його одним із зіпсованих об'єктів модернізму України.
Пропонуємо:
- зробити міжнародний відкритий конкурс на дизайн площі перед об'єктом
- популяризувати арку Романа Мархеля для світової аудиторії експертів, туристів, як найкращий об'єкт Вінниці і один з найкращих об'єктів післявоєнного модернізму в Україні
Вимагаємо:
- Опублікувати існуючий проект реконструкції з пояснювальною запискою авторів проекту та всіма узгоджуючими документими
- Зупинити будівельні роботи до моменту отримання кінцевого, офіційно завтердженного, проекту реконструкції площі вхiдної групи центрального міського парку у Вінниці

Виконавчими органами Вінницької міської ради розглянуто Вашу петицію щодо організації міжнародного відкритого конкурсу на дизайн площі перед вхідною групою до центрального парку м. Вінниці, популяризації арки Романа Мархеля для світової аудиторії як найкращого об’єкта Вінниці та одного з найкращих об’єктів післявоєнного модернізму в Україні, публікації проекту реконструкції та зупинення будівельних робіт, за результатами опрацювання повідомляємо наступне.
На цей час проведення міжнародного відкритого архітектурного конкурсу програмами Вінницької міської ради не передбачено.
Виконавчі органи міської ради з великою повагою ставляться до особистості архітектора Р. Р. Мархеля та його творчої спадщини. Так, у вересні 2015 р. коштом міського бюджету було виготовлено та встановлено пам’ятну дошку на честь спорудження у 1967 році головної вхідної групи до Центрального парку культури і відпочинку м. Вінниці.
Інформуємо також, що процедура публікації проектної документації чинним законодавством України та підзаконними актами не передбачена, ознайомитися з проектом Ви можете індивідуально за згодою його замовника (департаменту капітального будівництва ВМР).
Правові підстави для зупинення будівельних робіт з реконструкції головного входу ЦПКіВ у виконавчих органів міської ради відсутні, але наразі опрацьовується питання можливості внесення змін до проекту реконструкції в частині збереження майданчика із сонцезахисними залізобетонними парасольками.
Дякуємо Вам за активну громадську позицію.