+ ще 161 громадa!

Заборона на зміну вигляду фасадів історичних будівель

У Вінниці залишилось небагато історичних будівель, що зберегли першопочатковий вигляд. Враховуючи, що місто тримає вектор на розвиток у статусі туристичної мекки, зберігати та підтримувати оригінальний вигляд фасадів та споруд - важливий момент стратегії.
До речі, триває ребрендинг міста - це чудовий привід для позитивних змін та можливість вплинути на бренд міста через візуальну концепцію.

Наразі архiтектурний ансамбль в історичному центрі міста (Європейська площа) сплюндровано прибудовами, вивісками, металевими та дерев'яними конструкціями.

Пропонуємо заборонити вносити радикальні зміни у вигляд фасадів історичних будівель: прибудову конструкцій (тимчасових та постійних), розміщення вивісок, білл-бордів, тентів, які порушують єдність та стиль архітектурного ансамблю.

А також демонтувати вже існуючі конструкції, що підпадають під вищезгадану категорію

Будь-які зміни, що вносяться до архітектурного ансамблю у історичному центрі міста просимо узгоджувати та затверджувати разом iз громадськістю.

Виконавчими органами Вінницької міської ради було розглянуто Вашу петицію від 27.08.2018 р. щодо заборони внесення радикальних змін, які порушують єдність та стиль архітектурного ансамблю фасадів історичних будівель, інформуємо наступне.
Дякуємо Вам за активну громадську позицію.
На цей час на території м. Вінниці розташовано 120 об’єктів культурної спадщини виду архітектури та містобудування, - пам’яток архітектури та містобудування, - з них 11 - національного значення.
Відповідно до вимог чинного законодавства (ст. 22 закону України «Про охорону культурної спадщини») пам’ятки, їхні частини, пов'язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, переміщувати (переносити) на інші місця. Забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам’яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України, яким є місто Вінниця, без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини (управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації) (ст. 22 вказаного закону).
Згідно зі ст. 14 Закону України «Про архітектурну діяльність» проектне рішення об’єктів, розташованих в історичній частині міста, історичних ареалах, на магістралях та площах загальноміського значення погоджує головний архітектор міста.
Відносно ситуації на Європейській площі (будівництво критого літнього майданчика біля будівлі ресторанного комплексу по вул. Грушевського, 30) повідомляємо, що дане будівництво виконується за відсутності погоджень та дозволів, передбачених чинним законодавством.
Будівля за адресою вул. Грушевського, 30 у м. Вінниці є пам’яткою архітектури місцевого значення «Особняк лікаря Вілінського» (охоронний номер 21-М, взятий на облік рішенням виконавчого комітету обласної ради народних депутатів від 14.02.1991 р. № 43). Розпорядженням голови облдержадміністрації № 248 від 25.07.1997 р. затверджено охоронну зону, яка охоплює територію особняка і територію сусідньої пам’ятки по вул. Грушевського, 38 з прибудовами.
Вищезазначений критий майданчик суттєво заважає візуальному сприйняттю даної пам’ятки та не відповідає проектній пропозиції впорядкування літніх майданчиків по вул. Грушевського, яку було розроблено департаментом архітектури та містобудування та МКП «Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури» на виконання доручення міського голови.
Департаментом архітектури та містобудування міської ради в ході моніторингу містобудівної ситуації було виявлено факт самовільного будівництва та направлено лист замовникові будівництва від 07.08.2018 р. № 05-00-010-36184 з наступними вимогами:
- припинити будівельні роботи в охоронній зоні пам’ятки;
- розробити з урахуванням проектної пропозиції впорядкування літніх майданчиків по вул. Грушевського (її можна отримати в департаменті архітектури та містобудування) та погодити належним чином проектну документацію на критий літній майданчик по вул. Грушевського, біля буд. № 30;
- отримати письмовий дозвіл управління культури і мистецтв Вінницької ОДА.
Стосовно розміщення вивісок, рекламних конструкції та тентів. Відповідальними посадовими особами департаменту архітектури та містобудування, постійно проводиться моніторинг розміщення зовнішніх рекламних засобів, вивісок і літніх майданчиків і роз’яснювальна робота; надсилаються власникам даних об’єктів, що розташовані самовільно, приписи/попередження з вимогою приведення об’єктів у відповідність до чинних нормативно-правових актів. В зв’язку з невиконанням вимог приписів/попереджень власниками об’єктів через низьку культурну свідомість переважну кількість пакетів матеріалів передано КП «Муніципальна поліція» для вжиття адміністративних заходів.
Щодо узгодження та затвердження будь-яких змін, що вносяться до архітектурного ансамблю в історичному центрі міста, з громадськістю. Враховуючи чинне законодавство, підстави для узгодження з громадськістю змін, що вносяться до архітектурного ансамблю у історичному центрі міста, у виконавчих органах Вінницької міської ради відсутні. Згідно зі ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». громадському обговоренню підлягають розроблені в установленому порядку проекти містобудівної документації на місцевому рівні: генеральні плани населених пунктів, плани зонування територій, детальні плани територій.