+ ще 171 громадa!

Збереження водойми та заплави Вишенського озера.

ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ

Відповідно до "Водного кодексу України", "Земельного кодексу України", Закону України "Про землеустрій", "Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2008 № 224" та з метою збереження та охорони водойми та заплави Вишенського озера від Барського шосе до мосту (пр.Юності):

1) Виготовити проектну документацію з землеустрою та територію озера з цільовим призначенням згідно класифікації видів цільового призначення земель (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1011-10) у державному земельному кадастрі:
10.01 Для експлуатації та догляду за водними об'єктами;
10.02 Для облаштування та догляду за прибережними захисними смугами;
10.03 Для експлуатації та догляду за смугами відведення
10.05 Для догляду за береговими смугами водних шляхів
10.08 Для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей

2) Оприлюднити план зонування міста Вінниця з нанесеними прибережними захисними смугами навколо водойми, заплави та потічків впадаючих в нього;

3) Внести зміни до генерального плану міста Вінниця, та плану зонування міста Вінниця з урахуванням прибережних захисних смуг навколо водойми;

4) Ініціювати створення рекреаційної зони для жителів міста в прибережній смузі Вишенського озера. Це може бути паркова зона на рівні New York Central Park;

5) Забезпечити захист потічків та джерел, що є притоками Вишенського озера з їх обліком та нанесенням на план зонування;

6) Створити систему очисних споруд для очищення зливових вод, які стікають по дощовідвідній системі району без очищення, змиваючи увесь бруд з вулиць в озеро.

7) Створити комісії з розслідування та ініціювання притягнення до відповідальності осіб, що причетні до порушення законодавства в сфері охорони водного фонду.

Розглянувши петицію «Збереження водойми та заплави Вишенського озера», повідомляємо наступне.
Згідно «Водного кодексу України» гл. 18 ст. 85, у постійне користування землі водного фонду надаються водогосподарським спеціалізованим організаціям, іншим підприємствам, установам і організаціям, в яких створено спеціалізовані служби по догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами та підтриманню їх у належному стані.
Відповідно до ст. 59. п. 3 «Земельного кодексу України» землі водного фонду за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування, зазначено вичерпний перелік установ, а саме:
а) державним водогосподарським організаціям для догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами, а також ведення аквакультури тощо;
б) державним підприємствам для розміщення та догляду за державними об'єктами портової інфраструктури;
в) державним рибогосподарським підприємствам, установам і організаціям для ведення аквакультури.
Враховуючи вищевикладене, для вирішення в подальшому питання можливості формування земельної ділянки водного фонду з метою подальшого оформлення речових прав на неї проведено коригування діючої містобудівної документації (Генерального плану міста, Плану зонування міста), а саме: функціональні кадастрові зони приведені у відповідність до технічної документації встановлення меж ПЗС (визначені як зелені зони Р-3).
Актуалізована містобудівна документація оприлюднена на геопорталі сайту Вінницької міської ради (MAP.VMR.GOV.UA)/
Окрім того, плануючи роботи з комплексного благоустрою, Вінницькою міською радою вжиті заходи з розробки Концепції формування зеленого каркасу міста (затверджена), Концепції парку «Дружби народів», детального плану території частини лівого берегу ставу «Поділля». Реалізація вказаних заходів дозволила перейти безпосередньо до робіт з відновлення та благоустрою. Наразі завершуються роботи з формування благоустрою вздовж зеленої вісі «Лісопарк» - парк «Дружби народів». Враховуючи значні території та необхідний відповідний рівень фінансування, роботи проходять поетапно.
Маємо впевненість, що позитивна динаміка та обсяги фінансування з висвітлених питань будуть збережені і в подальшому.

Петицію підписали 424 особи з 350 необхідних.