Встановити спеціально обладнані контейнери для роздільного збору сміття

У 2018 році Україна увійшла у топ-10 країн з найбільшою кількістю сміття (за версією агентства 24/7 Wall Street). Так, щорічно в Україні виробляється 10,6 тонн сміття на одного мешканця. Натомість переробляється лише 3,2% відходів.

Більша частина з 26 мільйонів метричних тонн відходів в Україні є ТПВ (твердими побутовими відходами) і сільськогосподарськими відходами, включаючи сміття, вироблене в господарствах, та відходи добрив та пестицидів з полів.

Через об’єми накопичених в Україні відходів її можна віднести до однієї з найбільш техногеннонавантажених країн світу. У досвіді поводження з відходами Україна на кілька десятиліть відстала від розвинених країн Європи.

Слід зауважити, що серед мешканців нашого міста спостерігається стрімкий ріст соціального запиту на екологічний роздільний збір твердих побутових відходів. На жаль, містяни не мають змоги нормально сортувати сміття, оскільки на смітниках відсутні відповідні контейнери для збору паперу, металу, скла і пластику та контейнерів для небезпечних відходів.

Саме тому актуальним є питання встановлення на території міста спеціалізованих контейнерів для окремого збору твердих побутових відходів, в тому числі небезпечних.

Відповідно до ст. ст. 30, 33 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 21 Закону «Про відходи», функції щодо регулювання відносин у сфері поводження із відходами, у тому числі з небезпечними, відносяться до компетенції органів місцевого самоврядування.

З огляду на викладене, прошу:

1. Встановити на території м. Вінниці спеціально обладнані контейнери для роздільного збору сміття (сировини), а саме окремо для: пластику, паперу, скла, металу, небезпечних побутових відходів (градусників, використаних ламп та елементів живлення).

2. Забезпечити вчасну передачу цієї сировини до пунктів переробки та/або утилізації.

3. Організувати та забезпечити розміщення соціальної реклами щодо необхідності сортування сміття (сировини).

4. Забезпечити організацію заходів щодо інформування населення м. Вінниці про правила поводження з відходами, їх сортування в тому числі небезпечних.

Вашу петицію, щодо встановлення контейнерів для роздільного збору відходів, опрацьовано виконавчим комітетом Вінницької міської ради.
Питання відокремлення ресурсоцінних компонентів з загальної маси побутових відходів, є надзвичайно важливим в умовах зростання виробництва товарів масового споживання.
Запропоновані Вами контейнери для роздільного збору побутових відходів коштують близько 20 тис. грн. за одну одиницю, що в масштабах покриття усього міста потребує значні кошти. На жаль, видатками міського бюджету на 2019 рік не передбачено коштів на закупівлю зазначених контейнерів, але при формуванні міського бюджету на наступні роки дана пропозиція буде врахована.
Крім того, для зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище, в місті впроваджена система роздільного збирання побутових відходів. Мешканцям запропоновано складувати ресурсоцінні компоненти (ПЕТ-пляшка, папір, скло, метал) в контейнери сухої фракції. Які після проходження процесу сортування, направляються на переробку.
Також, в 2018 році силами КУП «ЕкоВін», проведено закупівлю 100 контейнерів для ПЕТ-пляшки за процедурою електронних торгів, які розташовані на контейнерних майданчиках багатоповерхової забудови міста.
Щиро дякуємо Вам за активну участь у життєдіяльності міста. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зробити наше місто кращим та процвітаючим.

Петицію підписали 364 особи з 350 необхідних.