Пам'ятник козацькому вінницькому полковнику Івану Богуну

Ми бажаємо проявити повагу та подяку вінницькому полковнику Івану Богуну, шляхом встановлення його статуї на місці переможної битви в м. Вінниця в березні 1651 року, де козацькі загони перемогли значно більше загарбницьке польсько-шляхетське військо.
У м. Вінниця вже стоїть п’єдестал в честь переможної битви, однак, ми переконані, що постать відданого сина України Івана Богуна варта повноцінного пам’ятника, який повністю висвітлить бойовий та патріотичний дух героя України та надихне сьогоднішні та наступні покоління українців на любов до своєї батьківщини та її захист.
Впродовж сотні років постать Івана Богуна була піддана забуттю через чітке відстоювання ним проукраїнської політики, що не подобалося ні польським, ні російським шовіністам. Він чи не єдиний, хто не шукав союзників у боротьбі зі зовнішнім ворогом, а опирався виключно на силу українців.
Хто зі славетних українських полковників чи гетьманів може похвалитися такою кількістю перемог, як Іван Богун: активна участь у бойових діях з 1648 по 1650 роки, оборона Вінниці, порятунок козаків під Берестечком, розгром татар під Охматовим та Дрижополем, розгром загонів Потоцького та Чернецького, участь у всіх подальших битвах під проводом Хмельницького, вирішальна битва під Батогом та порятунок Тимоша Хмельницького від поразки, унікальний талант стратега і тактика Богуна досяг апогею під Конотопом.
Наш земляк – полковник вінницький Іван Богун ( з 1651 року до трагічної загибелі) кожного року брав участь у визвольних змаганнях.
Для Івана Богуна Україна стояла на першому місці, й він не йшов на сепаратні перемовини ні з поляками, ні з московітами, ні з татарами. Хіба ж не заслуговує на увагу його рішуча відмова від підписання переяславських угод, чи прагнення наблизитися до європейських держав? Це саме те, до чого ми починаємо прагнути через майже 400 років.
Ми переконані, що встановлення повноцінного пам’ятника вінницькому полковнику Івану Богуну зробить наше місто культурнішим, патріотичнішим, ще більш туристично привабливим та приверне інтерес містян та гостей міста до визначної постаті та нашого земляка Івана Богуна.
Тому, просимо встановити статую вінницького полковника Івана Богуна на вірному коні на місці переможної битви у м. Вінниця.

Виконавчими органами Вінницької міської ради було розглянуто Вашу петицію від 29.01.2020 р. щодо встановлення пам’ятника Івану Богуну в м. Вінниці, інформуємо наступне.
У 2000-х роках було розроблено передпроектні пропозиції реконструкції кінотеатру «Росія» під кіноконцертний комплекс зі спорудженням монументу державного значення Івану Богуну (на місці історичної битви) з реконструкцією еспланади сходів та перехрестя на площу ім. Богуна (транспортна розв’язка в двох рівнях; підземний паркінг; музейно-виставковий центр).
На цей час почато розроблення альтернативного варіанту – комплексної концепції забудови земельної ділянки, обмеженої вулицями Соборною, Магістратською та Визволення, з урахуванням спільних інтересів територіальної громади м. Вінниці та приватних інвесторів (наразі не затверджена).
Процедура спорудження архітектурно-скульптурного комплексу повинна відповідати вимогам Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів (затверджений Наказом Держбуду України 30.11.2004 р. № 231/806, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15.12.2004 р. за № 1588/10187).
Клопотання про спорудження пам’ятників державного значення порушуються перед місцевими органами виконавчої влади підприємствами, установами, організаціями та об’єднаннями громадян, до вказаного клопотання додаються наступні документи:
- обґрунтування доцільності спорудження пам’ятника;
- історична довідка Національної академії наук України щодо національного значення події або особи, запропонованих до увічнення за зверненнями відповідних підприємств, установ, організацій та об’єднань громадян;
- погодження з органами місцевого самоврядування питання спорудження (створення) пам’ятника (монумента), місця його встановлення з урахуванням генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, планування та забудови, що історично склались;
- фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження (створення) пам’ятника (монумента);
- зазначення джерел фінансування.
Обласна державна адміністрація (управління культури і мистецтв) не пізніше ніж за півтора роки до запланованої дати встановлення пам’ятника подає Кабінету Міністрів України пропозиції щодо спорудження пам’ятника.
Кабінет Міністрів України приймає рішення про спорудження відповідного пам’ятника державного значення; Міністерство культури України проводить конкурс на кращу проектну пропозицію пам’ятника (монумента) в порядку, визначеному Постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.1999 р. № 2137 «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів».
Станом на 04.02.2020 р. клопотання щодо встановлення у м. Вінниці пам’ятника Івану Богуну із пакетом вищевказаних документів до виконавчих органів Вінницької міської ради не надходило.