Платний проїзд для пенсіонерів в громадському транспорті

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Запровадити платний проїзд для пенсіонерів у громадському транспорті, оскільки ці особи користуються безоплатним проїздом не задля нагальної потреби, а просто щоб не сидіти вдома (наприклад вигулюють котів таким чином, їдучи з кінцевої на кінцеву; їздять в час пік зранку (з 8 до 10 години) і ввечері (з 16 до 18 години) для того, щоб створити дискомфорт людям, які в цей час добираються на роботу чи з роботи і платять за проїзд).
Якщо повністю відмінити безоплатний проїзд неможливо, прошу обмежити його хоча би в часи пік (зробити платним чи навпаки безоплатним, але лише в окремі години), або пускати на маршрути окремі одиниці громадського транспорту, суто для пенсіонерів, щоб вони не створювали дискомфорту людям, які працюють, і користуються транспортом за потреби, а не просто, щоб розважитись.

Вашу петицію щодо платного проїзду пільгових категорій громадян м. Вінниці в години-пік опрацьовано.
За результатами опрацювання інформуємо.
Відповідно до пунктів 1, 6 частини першої статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основи соціального захисту населення.
Пільги надаються на підставі посвідчення, що підтверджує відповідний статус громадян та дає право користуватися пільгами відповідно до чинного законодавства.
Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 року № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та від 16.08.1994 року № 555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 354», які є чинними на сьогоднішній день, пенсіонери за віком та інваліди мають право на безплатний проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус та в якому зазначено групу інвалідності.
Таким чином, враховуючи вищезазначені нормативні документи для обмеження часу безкоштовного проїзду пільговим категоріям громадян м. Вінниці в години-пік у міському пасажирському транспорті немає підстав.