Сіль на тротуарах міста -екологічне лихо!

Останнім часом, діями комунальних служб м. Вінниця, завдається серйозна шкода навколишньому середовищу, а саме, зеленим насадженням, грунтам, підземним водам. Все це викликано недодерженням ряду норм та правил при застосуванні піщано-соляної суміші, які регулюються нормативно-правовою базою України ( Закони України «Про благоустрій населених пунктів», « Про охорону навколишнього природного середовища», Наказ № 105 від 10.04.2006 « Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», Наказ № 54 від 14.02.2012 «Про затвердження Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів» Міністерства будівництва, архітектури та Житлово-комунального господарства України).
Всупереч діючому законодавству, комунальні служби міста використовують засоби обробки доріг бездумно та варварськи по відношенню до навколишнього середовища. Незважаючи на погодні умови та температурні режими, навіть при відсутності ожеледиці та опадів ПСС засипаються дороги, а головне тротуари, пішохідні зони , а в минулі безсніжні зими в нас взагалі замість снігу лежали кучугури солі. Більш того, сіллю щедро посипаються ділянки з зеленими насадженнями, тобто алеї з травою та деревами.
Наказ №105 п. 4.2 та №54 п. 5.29 прямо забороняє використовувати сіль та реагенти на тротуарах і внутрішньокрвартальних проїздах, в окремих випадках зледенілі проїзди дозволяється посипати ПСС з трипроцентним вмістом солі, але одозначно сіль не повинна потрапляти на терироторію зелених насаджень.
Комунальне підприємство Вінницязеленбуд також долучається до знищення зелених насаджень, не дотримується правил обрізки викладених в Наказі № 105
розділ 9. Внаслідок таких дій, по місту гинуть дерева, на відновлення яких потрібно багато часу та коштів, а на тепер маємо безліч пеньків та скалічених дерев.
Я неодноразово зверталась до відповідних служб міста, телефонувала на гарячу лінію міської ради, зверталась в екологічну інспекцію Вінницької області, навіть викликала поліцію, але ніякого реагування. Тільки Вінницязеленбуд щодо посухи зелених насаджень дала пояснення, що це наслідки засолення грунту. Домогтись відповідей, чим посипають дороги та в якому співвідношенні намагались також місцеві ЗМІ та активісти. Також, в січні місяці з’ясувався факт вивозу брудного снігу в зелену відпочивальну зону острова «Бригантина», тим самим знову було порушено законодавство: Закон України «Про благоустрій населених пунктів» п.6.12.6 та Наказ №54 п.5.12.,п.5.8.
З доріг майже зникла снігоприбиральна техніка, всі дії міської влади зводяться до посипання доріг хімічними реагентами, від чого на дорозі утворюється «каша» зі снігу та обробних речовин, що суттєво ускладнює рух транспорту та створює аварійно-небезпечні умови, між тим розділ 5 Наказу № 54 детально регламентує етапи та тривалість механохімічного способу снігоочищення. Навіть найкращі характеристики зимової гуми нівілюються на такому дорожньому покритті. Брудний сніг, який повинні прибирати з доріг, лежить на бордюрах та алеях вздовж доріг. Використання агресивних хімічних речовин спричиняє опіки у тварин, псує взуття, та пошкоджує автомобілі.
Нажаль, все вищевикладене, є звичним для нашої країни, в інших містах ситуація не краща. На цьому фоні, цинічно виглядають заяви чиновників всіх рівнів, які невтомно проголошують європейські цінності. Однак в розвинених країнах такого варварського відношення до природи не має, і там поважають Закон.
Чесно зізнаюсь, що не маю надії на адекватне реагування стосовно цієї петиції, оскільки Україна не є правовою державою, тому сподіватись на дотримання законодавства, хоча б того що є, годі. Але маю надію, що в чисельних провладних кабінетах все ж знайдуться (випадкові) люди ( не боги), яким не байдуже. Адже саме через бездіяльність чиновників склалась така ситуація в Україні.
Стоїмо на порозі екологічного лиха, подумайте про майбутнє нащадків.

Дуже прошу підтримати мою петицію, це в інтересах мешканців Вінниці, дітей які не знають що таке санчата , і звісно в інтересах навколишнього середовища.
На фото сіль, а не сніг!

Виконавчим комітетом Вінницької міської ради розглянута Ваша петиція стосовно утримання вулично-шляхової мережі міста в зимовий період. Обставини на які Ви посилаєтесь були уважно проаналізовані та прийняті до уваги, про що повідомляємо наступне.
Утримання вулично-шляхової мережі міста здійснюється підрядними організаціями на договірних засадах, які повинні дотримуватись норм Наказу №54 від 14.02.2012р. «Про затвердження Технічних правил ремонту і утримання вулиць і доріг населених пунктів», п.V. «Утримання вулиць та доріг у зимовий період», затвердженим Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
З метою реагування та попередження випадків неналежного утримання тротуарів в зимовий період, департаментом комунального господарства та благоустрою направлено підрядним організаціям відповідні листи - попередження про недопущення відхилення від норм і правил передбаченим вищезазначеним наказом.
Крім того відділом утримання об’єктів благоустрою, департаменту комунального господарства та благоустрою, буде посилена увага, щодо виконання технологічних процесів по утриманню вулично-шляхової мережі в зимовий період.
Дякуємо Вам, за небайдужість до санітарного стану нашого міста!

Петицію підписали 373 особи з 350 необхідних.