+ ще 143 громади!

Організація освітньої конференції "Реклама на Соборній" для власників бізнесу, що мають вивіски на фасадах будинків вулиці Соборна, м. Вінниця

Шановна Вінницька міська рада! Мені, як жителю міста Вінниця, та моєму оточенню, теж із числа вінничан, неприємно спостерігати ситуацію щодо рекламних вивісок на центральній вулиці міста. Сторічні фасади історичних будівель прикрашені величезними шматками яскравого пластику кольорової гами знаної в народі, як “вирвиоко”. Ще гірше ситуація із вивісками, зробленими із дешевого синтетичного матеріалу, який часто використовують як матеріал для виготовлення одноразових рекламних банерів. Гості, які часто приїздять до мене із інших міст, часто не вірять, що я показую їм центральну вулицю обласного центру: в їхньому враженні більше іронії та відвертого сарказму, ніж захоплення містом, яке мені дороге.
Мені також відомо, що існує декілька рішень Віннинької міської ради, якими регламентовано цивілізоване ставлення представників бізнесу до фасадів будинків, де вони розміщують свої представництва. Це рішення від 18.06.2015 №1369 “Про затвердження Положення про встановлення вивісок у м. Вінниця” та доповнення до нього, датовані пізніше. Невідомо, чому положення, викладені у рішенні міської ради не виконуються, але є думка, що все це через низьку обізнаність власників бізнесу на Соборній про те, як саме має виглядати вивіска на головній вулиці Вінниці. Пропозиція наступна: Створити комісію, яка зможе організувати чисельну (по числу власників бізнесу, що мають вивіски на фасаді вулиці Соборної) конференцію на тему “Реклама на Соборній”. Мета конференції складається із 2 частин: знайомство власників бізнесу із історією вулиці Соборна та знайомство їх же із положеннями про встановлення вивісок у місті Вінниці. Лекторами зі сторони “історії” визначити представника комунального підприємства “Центр історії Вінниці”, лекторами зі сторони міськради визначити представників Департаменту архітектури, містобудування та кадастру. Місцем проведення заходу обрати залу, яка буде вміщувати не лише власників бізнесу, але і громадських активістів, журналістів місцевих ЗМІ та запрошених гостей, акредитованих організаторами Забезпечити максимальне висвітлення події у місцевих ЗМІ та на вуличних рекламних носіях міста Вінниці. Можливо, партнерами цього корисного для міста заходу стануть центральні вінницькі рекламні агенції як безпосередньо зацікавлені у якісному рекламному іміджі міста. Забезпечити запрошеннями представників усіх об’єктів бізнесу, що мають вивіски на фасадах будинків вулиці Соборної. Запропонувати власникам бізнесу здати організаторам фотографію, як тепер виглядає їхня рекламна вивіска на вулиці Соборній. Під час проведення освітнього заходу забезпечити силами журналістів місцевих ЗМІ відео-опитування власників бізнесу на Соборній, яка у них думка щодо сучасного вигляду Соборної та вигляду їх вивісок (відповідність положень міськради) у тому числі. Населення Вінниці має знати відношення представників бізнесу до історичних фасадів Соборної. За матеріалами, поданими власниками бізнесу, або за допомогою фотокореспондетів місцевих ЗМІ (їх фотоматеріалів) організувати фотовиставку “Реклама на Соборній” із вільним доступом до неї жителів та гостей міста Вінниці. Це допоможе жителям та гостям міста зрозуміти, що ситуація із рекламним хаосом у більшій мірі залежить від власників бізнесу, а міська рада робить усе, щоб цей хаос прибрати. Реалізація моєї петиції вигідна усім сторонам. Власники бізнесу дізнаються більше про вулицю Соборну, її історичне минуле, можливо, це додасть поваги у відношенні до фасадів будинків. Вінницька міська рада покращить план реалізації естетичного оформлення центральної вулиці міста. Населення побачить в обличчя людей, які безпосередньо відповідають за той рівень несмаку, який ми зараз спостерігаємо, гуляючи Соборною. Туристи міста оцінять естетичні покращення та не будуть порівнювати центральну вулицю з базаром.

Виконавчими органами Вінницької міської ради опрацьована Ваша петиція щодо організації освітньої конференції «Реклама на Соборній» для власників бізнесу, що мають вивіски на фасадах будинків вулиці Соборна у м.Вінниця та повідомляємо.
За інформацією департаменту архітектури та містобудування, алгоритм встановлення вивісок був розроблений та прописаний в рішеннях виконкому від 21.03.2013р. №627 «Про викладення рішення виконкому міської ради від 01.12.2011р. №2904 «Про затвердження Порядку розміщення зовнішньої реклами в місті Вінниці» в новій редакції».
За дорученням міського голови департаментом архітектури та містобудування у 2017 р. проведено наради із представниками Ради підприємців при міському голові. Департаментом були опрацьовані озвучені пропозиції від членів Ради підприємців при міському голові (відповідно до протоколу № 47 від 21.08.2017р.) та підготовлено проект рішення, а виконавчим комітетом Вінницької міської ради прийнято рішення від 28.09.2017 р. №2225 «Про викладення рішення виконкому міської ради від 18.06.2015 №1369 «Про затвердження Положення про встановлення вивісок у м. Вінниці» в новій редакції (зі змінами).
З метою інформування представників бізнесу було розроблено інформаційні брошури відносно принципів встановлення вивісок, які розповсюджувались серед власників закладів із графічними матеріалами (надано у додатку).
Наразі департаментом архітектури та містобудування спільно з КП «Муніципальна поліція» здійснюється інформаційний супровід ходу виконання рішення виконкому від 28.09.2017р. №2225, в тому числі інформуються суб’єкти підприємницької діяльності, заклади яких розташовані в І зоні міста згідно із частиною 3 рішення «Зонування міста», щодо необхідності приведення вивісок у відповідність до вимог цього рішення.
Проводиться роз’яснювальна робота з власниками неправомірно розташованих вивісок комерційних приміщень, але вказані власники (орендарі) йдуть на спілкування дуже неохоче. Також ситуація ускладнюється тим, що орендарі (власники) приміщень (в більшості випадків це представники комерційних організацій зареєстрованих в інших містах), ігнорують вимоги/попередження уповноваженого органу у сфері містобудування та архітектури.
Притягнення в подальшому для вжиття адміністративних заходів унеможливлюється тим, що юридичне місце реєстрації особи, не відповідає місцю проживання (ведення діяльності), що потребує додаткового часу для вжиття заходів і в подальшому проведення роботи по впорядкуванню вивісок, розташованих на приміщенням у відповідності до Положення.
У випадку розташування зовнішньої вивіски на фасадах пам’яток архітектури місцевого значення, ситуація ускладнюється тим, що виконавчі органи міської ради повноважень органу охорони культурної спадщини не мають. Уповноважений орган охорони культурної спадщини на території м.Вінниці (управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації) у зв’язку із забороною перевірок не може вжити заходів адміністративного впливу.
Питання впорядкування вивісок, яке є проблемою багатьох міст України потребує перехідного періоду (як приклад, у м. Львів за трирічний період було замінено 5 тис. вивісок).
Проведення для власників приватного бізнесу ознайомчої лекції про історичні події та пам’ятки культурної спадщини на вул. Соборній погоджено з адміністрацією комунального підприємства «Центр історії Вінниці». Лектори КП «Центр історії Вінниці» готові провести просвітницьку лекцію на тему: «Соборна: історія головної вулиці» з презентацією фото- і відеоматеріалів.
Враховуючи вище викладене виконавчі органи міської ради підтримують пропозицію проведення освітньої конференції «Реклама на Соборній», для чого буде утворено організаційний комітет, до складу якого пропонуємо долучитись Вам, як автору петиції.