Вимагаємо прибрати з вул. Соборної барельєф Юзефа Пілсудського

Вимагаємо прибрати з вул. Соборної барельєф Юзефа Пілсудського як автора наказу про пацифікацію, репресивних дій з боку польської влади із застосуванням поліції та армії проти українського цивільного населення Галичини.
Пацифікація супроводжувалась масовими арештами, побиттям та вбивствами людей, закриттям і руйнуванням українських установ в Галичині, репресіями українських політичних діячів.
Вшанування пам'яті людині, відповідальній за злочини проти Українського Народу є паплюженням пам'яті загиблих та постраждалих внаслідок репресивних дій.

Розглянувши петицію за вх. № Ко-01-63025 від 20.07.2016 щодо вимоги прибрати з вул. Соборної барельєф Юзефа Пілсудського, повідомляю наступне.
Попри факти нехтування національними правами українців Галичини та Волині у 1930-х роках, особистий внесок Юзефа Пілсудського, як тодішнього очільника Польщі, у розвиток подій Української революції 1917 – 1921 рр., зокрема польсько-українського союзу 1920 р. (пакт «Пілсудський – Петлюра»), применшувати не слід.
Вищезгадана українсько-польська угода 1920 р., яка за словами очільника УНР Симона Петлюри була не «…штучним утвором політичної нерозважливості чи злої волі, а історично вимушеним фактом, неминучим ланцюгом в ході політично-мілітарних подій нашої новітньої історії…», надала можливість відновити українську армію після зимової катастрофи 1919 р., отримати вагому матеріально-технічну допомогу, а також звільнити Київ та значну частину Правобережної України від військ більшовицької Росії.
Домінуючу роль у тодішній співпраці відігравала особиста позиція Юзефа Пілсудського. Завдяки його потугам польська військова допомога не припинилась навіть після укладення польсько-радянського перемир’я (Ризький договір): армія УНР продовжувала своє існування в польських таборах для інтернованих та впродовж 4 років зберігала свою організаційну структуру.
На момент 1920 р. Польща була єдиним суб’єктом геополітики, що визнавав державність та суверенітет України. Відновлення УНР для Юзефа Пілсудського було одним з найбільш важливих елементів розбудови нового характеру відносин у Східній Європі та створення ефективного бар’єру для новоствореного СРСР.
І саме вбивство 25 травня 1926 р. агентом радянської резидентури керівника України в еміграції Симона Петлюри було спровоковано поверненням 12 травня 1926 р. до влади Юзефа Пілсудського у Польщі. Таким чином радянська держава убезпечила себе від можливого поновлення українсько-польської співпраці.
Тому, у 2008 році на фасаді будинку за адресою: вул. Соборна, 67, м. Вінниця, було встановлено меморіальну дошку на честь виступу з промовою 17.05.1920 року в залі цього будинку голови польської держави Юзефа Пілсудського, який перебував у Вінниці на запрошення уряду Української Народної Республіки (власник дошки - Вінницьке обласне благодійне товариство «Світлиця Польська», фундатор – м. Кельце). У верхній частині вказаної дошки зазначено: «Без незалежної України не може бути незалежної Польщі».
Враховуючи вищевикладене, встановлення барельєфу Юзефу Пілсудському не порушує Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та являється історичною цінністю боротьби українського народу за незалежність, а отже демонтажу не підлягає.